Anastasiadis’in Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş teklifi (7) KIBRIS CUMHURİYET’İNE DÖNÜŞ TEKLİFİ KIBRISLI TÜRKLERE NEDEN YAPILDI?

Aziz Şah – Dört ay arayla iki öneri yaptı Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği…

Kıbrıslı Türklerden cevap alamamasına ve Ankara tarafından reddedilmesine rağmen bu çağrıları tekrarlıyorlar. Peki, neden?

2021 Nisan’ında Cenevre’de Mağusa ve Ercan limanlarının uluslararası trafiğe açılmasını teklif ettiler.

2021 Ağustos’unda ve ardından da Sonbaharda BM Genel Kurulu’nda, Kıbrıslı Türk toplumunu Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının BM parametreleri temelinde yeniden düzenlenmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki makamlara ve müzakereye davet ettiler.

Nisan’da ve Ağustos’ta 4 ay arayla iki önemli teklif… BM Genel Kurulu’nda kürsüden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasal nizamı çerçevesinde çözüm çağrısı yaptı Anastasiadis. Limanların açılması teklifi ise BM ve AB kürsülerinden gündeme taşındı.

İki teklifi de Ankara reddetti…

TC Dışişleri dedi ki: Rumların ‘sözde’ güven yaratıcı önlem önerileri, Kıbrıs meselesini özünden uzaklaştırmaya ve göz boyamaya yöneliktir… Dolayısıyla gündemimizde, ‘Güven Yaratıcı Önlemler’ konusu yoktur’’…

Aynı açıklamanın içinde şöyle dediler:

-“Türkiye’nin gündemi Kıbrıs Türklerinin 1960’ta kazandığı müktesep haklarının yeniden teyit edilmesidir…”

22 Mart 2022 tarihlidir bu açıklama. Düşünün, bir sene boyunca AB ve BM’de her platformda limanlar konusunu gündem yapıyor Kıbrıs Cumhuriyeti… Ancak da bir senenin sonunda, ‘TC ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında Güven Yaratıcı Önlemlerin görüşüldüğü’ne dair basında çıkan bir haberi yalanlamak için açıklama yaptı Türk hariciyesi.

Bizim hayatımız kum saatidir Türkiye için. Bize vuran Yaman değil, zamandır!

Limanların açılmasını reddederken bile Türkiye’nin vazgeçilmezi gene Kıbrıs Cumhuriyeti’dir:

“Türkiye’nin gündemi Kıbrıs Türklerinin 1960’ta kazandığı müktesep haklarının yeniden teyit edilmesidir” diyor Türk hariciyesi.

Çünkü Kıbrıs’taki işgalci varlıklarına geçirebildikleri tek kılıf Garanti Anlaşması’dır, anlaşmayı paçavraya çevirseler de…

Yoksa mesele, ‘‘Kıbrıs Türklerinin 1960’ta kazandığı müktesep haklarının yeniden teyit edilmesi’’ olsaydı Türkiye için, Anastasiadis’in 25 Ağustos 2021’de yaptığı çağrı Kıbrıslıtürklerin haklarının teyit edilmesi içindir!

Anastasiadis’in Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş çağrısını tetikleyen ‘Maraş açılımı’ydı. Varosha’yı yerleşime açacağını duyurunca Erdoğan, Tatar’ın pasaportu askıya alındı.  Tatar da ‘pasaport ortak cumhuriyet olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kuruluş Anlaşmalarından kaynaklanan doğal hakkımdır’ dedi.

Anastasidis de ‘CİDDİYSEN’ gel Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dedi…

Bir yandan Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu taşıyıp, Cumhuriyet’e ortak olduğunuzu söyleyip, diğer yandan da Cumhuriyet’e ihanet edemezsiniz dedi Anastasidis.

Hem işgalcinin taburesinde, hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit iskemlesinde oturamazsınız…

Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği, Kıbrıslı Türklere neden bu teklifleri yaptı ve yapıyor?

Çünkü Larnaka’dan uçağa binip göç eden Kıbrıslıtürklerin sayısını onlar biliyor.

Kıbrıslıtürklerin bu hızla göç ettiği şartlarda Kıbrıs sorununun sürüncemede kalamayacağının farkında oldukları için yapıyorlar bu teklifleri. Kıbrıslı Türk toplumunun Kıbrıs’ın Latinleri, Maronitleri ve Ermenileri gibi yok olmakla yüzyüze olduğunun farkındadırlar. Göç edenler Larnaka’dan gider çünkü, Ercan’dan değil…

2022 Haziran’ında DİSİ Başkanı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı Averof Neofitu, Varosha ziyaret sırasında boşuna, Kıbrıslıtürklerden sonra Rumlar da eninde sonunda çözümsüzlüğün kurbanı olacaktır demedi… ‘‘Bölünme her iki toplum için de bir felakettir, çözüm olmadan Kıbrıs halkı ve bölge için bir gelecek yoktur, çocuklarımız ve torunlarımız için ülkemizi birleştirmeliyiz… Varosha kaybedilirse, Kıbrıs kaybedilecektir… Kıbrıs Türkiye’nin bir iline dönüşecektir’’ dedi.

Yerleşimci sömürgeciliği ile Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye’nin ili olduğunun farkındadırlar. Kıbrıs’ın bütününün Türkiye’nin vilayeti olması tehdidini görüyor Rum liderler.

-Kıbrıs Cumhuriyet’ine dönüş teklifi Kıbrıslı Türklere neden yapıldı?

Kurulmuş bütün müzakere masalarında Rum liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti temelinde öneriler koydu ortaya. Kıbrıs Cumhuriyeti temelinde çözümün ‘temeli’ Kıbrıslı Türklerin varlığıdır. Kıbrıslıtürkler yoksa Cumhuriyet temelinde çözüm de olamaz.

Yerleşimci sömürgeciliği bir kanserdir, yayılır, yayılmadan duramaz. Kıbrıslı Türklerden sonra sıranın kendilerine geleceğinin farkındadır Rumlar…

(11 Eylül 2022 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author