Makarios Çocuk Hastanesi’nin morguna kaldırın KKTC’yi

Aziz Şah – Eczane eczane geziyorum, cevap “ilaç yok”!

“Nüfus patladı, sağlık sistemi çöktü” diyen İzlem Gürçağ Altuğra bu defa da, “Nüfus patladı, ilaçlar nüfusa yetmez” mi diyecek bize?

Faiz Sucuoğlu TC’nin Kıbrıs’ın kuzeyine ilaç ihracı yasağı uyguladığını, yani TC’nin bize ilaç ambargosu uyguladığını söylediği günden beridir bu böyle…

Belki de Sucuoğlu’nu bu yüzden deliğe süpürdüler… Yoksa Sucuoğlu ne yapmış olabilir ki Ankara üzerini cızsın?

-TC bize ilaç ihracı yasağı uyguluyor, dedi Sucuoğlu. Hatta bu sözü Ali Pilli’ye de tekrar ettirdi… O gün bugündür ikisi de siyaseten emekli!

Eczacı tavsiye veriyor, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nde vardır aradığınız ilaç, ordan alın” diyor…

Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yıkmak ve Kıbrıs’ın yarısını Türkiye’ye bağlamak için mücadele eden TMT’cilerin en önemlilerinden birinin adını taşıyan Nalbantoğlu Hastanesi’nde ücretsiz verilen ilaç için “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özgür bölgesine gidin”, diyor eczacı…

Böyle açık sözlü bir eczacı bulunca,

-Türkiye’de bir CHP milletvekili piyasada bulunamayan ilaçların listesini yaptı, alt alta yazınca 6 metre tuttular, dedim.

“Var mı bizde olmayan ilaçların listesi?” diye sorunca…

-Nerde bizde öyle siyasetçi, dedi. O an gözümün önünden Diyanellos’taki sağlıkçılar geçti:

Sıla Usar İncirli, Filiz Besim, Ali Pilli, Faiz Sucuoğlu, Jale Refik Rogers, Ünal Üstel ve İzlem Gürçağ Altuğra…

Yalnız bilirler “Rumlar bize ambargo ve izolasyon uygular” yalanını tekrar etsinler. Denktaş’ın ve Türkiye’nin avukat bile göndermediği Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 5 Temmuz 1994 tarihli kararını bile çarpıtırlar UBP’si-CTP’si el ele… Ama Türkiye’nin bize uyguladığı ilaç ihracı yasağı konusunda söyleyecek sözleri yok!

TC Devleti, İstanbul’un bir mahallesi kadar olan Kıbrıs’ın kuzeyini neden “ilaç ihracı yasağı” listesine koyar? Yoksa nüfusumuz 1 milyonu geçtiği için artık İstanbul’un bir mahallesinden daha mı büyüğüz?

3 Mart 2022’de Faiz Sucuoğlu açıkladı KKTC’nin Türkiye’nin ‘ambargo’ listesinde olduğunu:

-“TC yetkililerinden ilaç yasağı listesinden KKTC’nin çıkarılması istendi” demişti Dr. Sucuoğlu.

İlaç kıtlığı bize has bir sorundur. TC’ye ve TC’nin işgali altında tuttuğu Kıbrıs’ın kuzeyine. Çünkü TL kullanıyoruz, ortada bir ilaç krizi yok, TL krizi var…

TL’nin erimesidir ilaç kıtlığının nedeni, bu da bize ilaç ambargosu olarak yansıyor. 2021 Kasım-Aralık döneminde Türkiye’de, dünyada olmaya bir sorun baş gösterdi: İlaç kıtlığı!

TL’nin erimesinden dolayı ne hammadde ne de ithal ilaç alınabiliyordu. Biz de herşeyi Türkiye’den aldığımız için, Türkiye piyasasının anarşisine esir olduk!

Bir Türk sorunu olarak çıktı ilaç kıtlığı. Önce Kovid-19’a attılar suçu, sonra küresel bir sorun dediler, ancak sorun TL sorunudur…

Türkiye Eczacılar Birliği, 2021 Kasım’ında yaptığı açıklamada, 654 ilacın tedarikinde zorluk çekildiğini açıkladı. Sonra bu 1000 kaleme kadar çıktı…

Son olarak da CHP milletvekili Gamze Taşçıer, olmayan ilaçları liste yaptı. 6 metrelik listeyi TBMM kürsüsünden salladı…

Bizde tam olarak kaç kalem eksik var, bilmiyoruz ama “Kanser ilaçları, serumlar, epilepsi ilaçları, MS ilaçları, kalp, tansiyon diyabet hastalarının ilaçları, hiperaktivite ve dikkat eksikliği ilaçları, beslenme solüsyonları olmak üzere 780 kalemin geldiği”ni söylemişti İzlem Gürçağ bir süre önce… Gürçağ’ın itirafından en az 780 kalem ilacın eksik olduğunu anlıyoruz!

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, “TC’den KKTC’ye ihracat yasağı demek Suriye’den farkımız yok demektir” demişti…

Suriye’nin kuzeyi de Kıbrıs’ın kuzeyi de Türkiye’nin işgali altındadır, farkımız yoktur, evet!

Yeni sömürge valisi Metin Feyzioğlu atanınca da bizim Eczacılar Birliği soluğu valilikte aldı. Sorunu yaratanlar sorunu çözemez. İlaç kıtlığının nedeni TL’dir. TL düze çıkmadan sorun çözülmez!

-Kıbrıs Cumhuriyeti’ne gidin, dedi eczacı hanımefendi…

Gelin üniter Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönelim eczacı hanımefendinin dediği gibi…

(2 Ocak 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author