Maronitlerin Kormacit ve Karpaz enklavlarına dönüşü, Ayia Marina ve Asomatos’a erişimi

“Korucam walk – approaching the village”, by Mike Finn, licensed under CC BY 2.0

Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, salı günü Kıbrıs’taki Maronit Toplumun Başpiskoposu Selim Jean Sfeir ile görüştü. Demetriou, görüşme sırasında Meclisin hem Meclisteki Maronit Toplumun temsilcisi hem Maronit Başpiskoposu hem de Maronit sivil toplumlarıyla kurulan iş birliğine önem verdiğini söyledi.

Meclis tarafından yapılan açıklamaya göre, Annita Demetriou Maronit gelenek ve kültürünün önemine işaret ederek Kormacit ve Karpaz’daki enklavlara ve yeniden yerleştirilenleri desteklemek için yapılan çalışmalara değindi.

Meclis Başkanı ayrıca Türk askeri bölgesinde bulunmakta olan ve işgal rejimi tarafından  yasal sahiplerinin erişimi yasaklanan Asomatos ve Ayia Marina’daki sorunların çözümlenmesi için harcanan çabalar hakkında konuştu.

Demetriou, Kıbrıs sorununda BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunundaki Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın misyonundan tam olarak faydalanması gerektiğine işaret etti.

Başpiskopos Selim Sfeir ise Kıbrıs’taki Maronit toplumuna yönelik verilen destek için teşekkürlerini ifade ederek tarihi Profiti (Peygamber) İlyas Manastırı’nın yeniden inşasının, ziyaret ve hizmetlerin yürütülmesinin önündeki engellerin kaldırılması ve Ayia Marina ve Asomatos köylerine erişim sağlanmasının önemine işaret etti.

Başpiskopos ayrıca Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözümün bulunması amacıyla yapılan çalışmalara tamamen desteğini ifade ederek insanları bir araya getiren her girişimi barışa yatırım olarak niteledi. (KHA)

About the author