Oz Karahan: AKEL müdahaleyi neden gizliyor?


Çevreciler Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi)’nin Kıbrıslı Türk milletvekili adayı Oz Karahan, ANT1 kanalında Nikitas Kyriakou’nun konuğu olduğu programda, Türkiye’nin Kıbrıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimlerine müdahalesi hakkında konuştu. Karahan, bu müdahaleyi geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşmış ve büyük yankı uyandırmıştı.

Oz Karahan, AKEL ve Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Niyazi Kızılyürek’in Mart ayında ilan ettiği, Ledra Palas’ta bulunan Goethe Enstitüsü’nde Kıbrıslı Türkler için sandık kurulması planının, Türkiye’nin Almanya ile yaptığı görüşmeler sonucunda engellendiğini belirtti.

AKEL ve milletvekili adayının, Türkiye’nin bu müdahalesini saklamaya çalıştığını belirten Karahan, “Bu Türkiye’nin kendilerine işgal bölgesinde propaganda yapmaları için izin verdiğinden dolayı olabilir mi?” diye sordu…

Bilindiği üzere, 2019 seçimlerinin aksine bu yılki seçimlerde AKEL’in Kıbrıslı Türk adayı, işgal bölgesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp ettiği” üzerine propaganda yapıyor. Bunun yanında, yakın zamanda bahsi geçen adayı destekleyen bazı küçük siyasi partiler ise Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti, Çevreciler Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi) ve Oz Karahan aleyhine basın açıklamaları yaparak karalama kampanyası yürütüyorlar.

Canlı yayında kendisine Kıbrıslı Türklerin seçimlere katılımı sorulduğunda Karahan, “Türkiye bunun olmaması için çok uğraş veriyor. Biliyorsunuz ki geçtiğimiz aylarda Goethe Enstitüsü’nde, yani Ledra Palas’ın yanında bir seçim sandığı kurulması için çalışma vardı. Ancak Türkiye, Almanya ile iletişime geçerek bunun olmasının önüne geçti. Aynı zamanda Türkiye, bazı diğer Avrupa Parlamentosu adaylarının işgal bölgesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı propaganda yapmasına izin vermektedir. Bu zor koşullar altında mücadelemizi veriyoruz ve insanlarımızı sandığa yönlendirmeye çalışıyoruz çünkü bu seçimler Kıbrıslıların demokratik birliğini temsil ediyor” şeklinde cevap verdi.

Karahan’ın açıklamaları üzerine Almanya Büyükelçiliğinden hiçbir açıklama yapılmaması ve AKEL’in sessizliğini koruması ise dikkat çekiyor.

About the author