Eşekler Karpaz’ın gerçek sahipleri ve yerlileridir

Aziz Şah – 3/6/2024

Türkiye’de yayınlanan Kemalist “Sözcü” gazetesi Kıbrıs’taki Karpaz eşeklerini hedefine koydu.

Türkiye’de sokak hayvanlarının uyutulması tartışılırken “KKTC’de eşekleri uyutalım kavgası” başlığıyla aynı gündemi Kıbrıs’a taşıdılar.

“Sözcü” bir süre önceye kadar Girne’de en çok satan gazeteydi, artık ekonomik olmadığı için gelmiyor. Bir şehirde en çok satan gazete yabancı bir gazeteyse, o şehir işgal altındadır.

Denktaş 1976 Ocak’ında ABD Büyükelçisi William Crawford’a Girneli Rumların kovulmasından sonra sıranın Karpazlılara geleceğini söylüyordu…

Karpaz eşeklerinin hikâyesi orada başlar!

Karpaz bölgesindeki Türkiyeli yerleşimci muhtarlar her 10 yılda bir ölüm fermanı çıkarır Karpaz’ın gerçek yerlisi olan eşeklere.

Karpaz eşeklerinin hedefe konması da boşuna değildir: Bir savaş suçunu örtmek içindir.

Çünkü Karpaz eşekleri Türkiye’nin işlediği savaş suçlarının “delili”dir!

1974 istilasından önce “yabani Karpaz eşeği” yoktu. 1975’te Türkiye Kıbrıs’a yerleşimci nüfus taşımaya başladığında 20.000’e yakın Karpazlı evlerini terk etmemişti.

20.000 civarında Karpazlı evlerinden ve doğdukları topraklardan kovulduktan sonra geride eşekleri kaldı…

Karpaz eşekleri Karpaz’dan kovulan 20.000 Kıbrıslı Rumun hikâyesini anlatır: Türkiye Kıbrıs’ın işgal bölgesine 1975’te yerleşimcileri iskân etmeye başladığında evler boş değildi!

Yerleşimcileri boş olmayan evlere taşıdılar…

İçinde insan yaşayan eve nasıl yerleşimci iskân edersiniz?

Evde yaşayan ev sahiplerini dışarıya atarak…

Kemalist “Sözcü” gazetesi iki tane yerleşimci muhtarın kışkırtmasıyla Karpaz eşeklerini hedefe koyunca Türkiye’nin Kıbrıs’ta işlediği savaş suçlarının kabuğunu kaldırmış oldu…

***

Arif Hasan Tahsin’den dinleyin Karpaz eşeklerini bir de:

“…Eşeklere ‘vur’ emri çıkaran muhtar da anlaşılan o ki, Türkiye’nin Kıbrıs’ın yüzde otuz altı toprağı üzerinde gerçekleştirdiği işgalin artçı kuvvetlerine mensup bir Türk’tür.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çıkardığı Anadolu’dan Kıbrıs’a ahali göç ettirme yönetmenliği, ‘fermanı’ da diyebilirsiniz, çerçevesinde Kıbrıs’a getirilip yerleştirilen bir Türk.

Rumca konuşan Kıbrıslılara ait olan evlere, mallara-mülklere konmuş olan Türklerden birisi.

Muhtar, ‘Bu eşekler kimin?’ diye sorar.

Kimin olacak?

Evleri, bağları, bahçeleri, keçi-koyun davarları, inekleri, domuzları gasp edilen Kıbrıslılardır.

Evi, bağı-bahçeyi vesaireyi aldınız, eşeği sahibine yaptığınız gibi sokağa attınız.

O ‘vur emri’ verdim ‘yatırıp vuracağım’ dediğin eşekler, senin ve senin gibilerin oturdukları evlerin asıl sahipleridirler.

Yani haklarında, Karpaz yöresinde sürekli olarak şikayet edilen eşekler, şikayetçilerin işgal ettikleri evlerin, ahırların gerçek sahipleridirler.

Anlayacağınız işgal sadece İnsan Haklarını değil, Hayvan Haklarını da gasp etti.

Köpek, kedi sokağa atılmaz da eşekler atılabilir mi?

Türkler atar. Vurur da…

Ama bizim okumuş takıma, aydın takıma bakarsanız, Rumca konuşan ahalinin malı-mülkü üzerine Türkiye’nin gerçekleştirdiği işgalden sonra Türkiye’den getirip yerleştirdiklerinin da İnsan Hakları vardır. Ve bu memlekette yaşayan yerli ahali ile eşit haklara sahip olduğu için dokunulmazdır.

Bu toplumun varlığını tehlikeye sokan kafa işte bu kafadır’’…

[Aynı yolu yürüyenler farklı yerlere varamazlar-3, s.53-4]

***

1964’te NATO bir plan yaptı Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yıkmak için, Acheson Planı!

1964’te önce adaya NATO askerlerinin yerleştirilmesi dayatıldı, Makarios kabul etmedi. Adını ABD Başkanı Johnson’un Özel Temsilcisi Dean Acheson’dan alan Plan da o günlerin tuzağıdır.

Acheson Planı’na göre Kıbrıs Yunanistan’a bağlanacaktı, Türkiye’ye de Karpaz’da askeri üs verilecekti. Üs karşılığında Türkiye Enosis’i kabul etti. Buna karşı çıkan gene Makarios oldu.

Detaylarına girmeye gerek yok: İki tane Acheson Planı var, Makarios ikisini de reddeder. Bunun sonucunda Acheson çok sinirlenir…

Ağustos 1964’te 1974 istilasına giden parolayı söyler Acheson, Nihat Erim ile Turgut Sunalp’a:

-“Özel olarak dostça söylüyorum, fazla kan dökmeden size ayrılan bölgeyi gidip askeri kuvvetle işgal edebilir misiniz? Eğer bunu yapabilecekseniz, gidip alın. Amerikan 6. Filosu karşınıza çıkmaz. Tersine sizi korur”…

***

Karpaz eşekleri, savaş suçlarının canlı tanığıdır. Bu yüzden ölüm fermanı çıkarılır onlara…

Çünkü onlar Karpaz’ın gerçek yerlileridir!

(3 Haziran 2024 tarihinde Avrupa Gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author