Pan-Kıbrıslı bir seferberlik

Aziz Şah – 8/6/2024

Kıbrıslı büyük besteci Manos Loizos “Yolun kendi hikâyesi vardır” der.

9 Haziran Avrupa Parlamentosu seçimi, öncesi ve sonrasıyla bizim için bir yol hikâyesidir. Esas mücadele 9 Haziran’dan sonra başlıyor… 

Pazar günü insanın derisini kimyasal ilaç gibi yakan güneşin altından geçerek oy kullandıktan sonra yeni bir dönem başlıyor.

“103 bin Kıbrıslı Türk seçmenin yarısı sandığa gitse” diye başlayan cümleleri unutun. Çünkü 103 binin yarısı göç etti…

Birkaç kuşak bu memlekette “Kıbrıslıların ortak bir cepheye ihtiyacı var” deyip durdu. Peki, nasıl olacaktı bu? Mesele ilk adımı atmaktaydı…

Niyazi Kızılyürek sürekli olarak şöyle der: “AKEL 2019’da aldığı tarihi bir kararla Kıbrıslı Türk bir adaya listesinde yer vermeye karar verdi. AKEL ile işbirliğimiz başladı…”

Peki, neden AKEL kendisine üye olmak için giden Kıbrıslı Türklere CTP’ye üye olun der?

Etnik milliyetçiler ortak mücadele örgütleyemezler. Bu yüzden “Kıbrıslıların ortak bir cephesi” hiç kurulamadı. Çünkü amaçlanmadı!

Çünkü AKEL’e bir “Türk Kolu” açınca bu “ortak cephe” olmuyor. AKEL’in bildirilerini Türkçe yayınlayan bir büro oluyor… Bu yüzden tarihe çok geç kaldık!

***

Çevreciler Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi) “listemizde bir Kıbrıslı Türke yer verelim” diye bir karar alıp Oz Karahan’a teklif götürmedi… AKEL’in “listemizde bir Kıbrıslı Türk olsun” yaklaşımı ile alakası yok Yeşiller’in… Kıbrıslılar Birliği, yıllardır verdiği mücadelede Çevreciler Hareketi ile omuz omuza yürüdüğü için bu bir “seçim işbirliği” değildir.

Kıbrıs’ta işgale ve yerleşimci sömürgeciliğine karşı insan hakları, uluslararası hukuk ve halk diplomasisi temelinde bir mücadele hattı oluşturmak için “Kıbrıs’ın özgürlüğü için Pan-Kıbrıslı seferberliği deklarasyonu”nu hazırlarken birçok farklı kesimle tanıştık ve adımlarımız birbirine karıştı, yalnızca yolumuz değil gölgelerimiz birleşti… 

Tekrar tekrar yazmaya ihtiyaç duymuyorum, merak edenler yolumuzu açan “KIBRIS’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN PAN-KIBRISLI SEFERBERLİĞİ DEKLARASYONU”nu internetten bulup okuyabilirler.

Rumca ve Türkçe konuşan Kıbrıslılarla “Kıbrıs’ın özgürlüğü için pan-Kıbrıslı seferberliği deklarasyonu”nu hazırlarken soruyorduk, “Neden daha önce böyle bir şey yapılmadı?” diye.

1968 Paris’ini, Atina Politeknik isyanını, darbeyi ve istilayı görmüş olan kuşağa sorduk “Neden ortak bir cephe daha önce kurulamadı?” diye…

***

Bir genç cevap verdi bu soruya: 1990’larda Sosyalist Parti EDEK’in Gençlik Örgütü Başkanlığı’nı yapan Panayotis…

3 Kıbrıslı Türk gençlik örgütü EDEK Gençliği ile Viyana’da buluşup bir deklarasyon kaleme almışlar birlikte mücadele etmek için…

Gençler Kıbrıs’a döndükten sonra EDEK’in telefonu çalar. Arayan Cumhuriyetçi Türk Partisi’dir… 4 örgütten gençler partilerinden görevli olarak Viyana’ya gönderildiler. Bir deklarasyon hazırlayıp imzaladılar.

-“Bizim böyle bir deklarasyona onayımız yoktur. Gönderdiğimiz genç kendi kafasına göre iş yaptı, bu deklarasyon bizi bağlamaz” der Özker Özgür’ün CTP’si…

***

1968’li Panikos yoldaşın Oz Karahan ile bana söylediğini hiçbir zaman unutmayacağım:

-“Gençler, eski kuşaklar adına sizden özür dilerim… Bugün sizin yapmaya çalıştığınızı bizlerin çoktan halletmiş olmamız ve size bambaşka bir Kıbrıs bırakmamız gerekirdi. Bizim vermemiz gereken mücadeleleri size ‘miras’ bıraktık”…

İşte bu yüzden yol uzun, hem eski kuşakları hem de kendimizi eskinin lanetinden kurtarmamız gerekiyor. Bu yüzden mezarlıklardan geçiyor yolumuz. Çünkü yolun hikâyesi inkâr değil, gelenek üzerine kuruludur.

23 Nisan’da Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet’in mezarları başında bir anma düzenledi Kıbrıslılar Birliği, Çevreciler Hareketi ve sosyalist Aihmi Hareketi’nin temsilcileri. 62 sene gecikmiş bir eylem!

Bu yüzden Larnaka eski Belediye Başkanı Petros yoldaş koşarak gelmişti Ayhan ile Ahmet’in mezarına yolu beraber yürümek için… 

Bu yüzden diyorum, 9 Haziran’dan sonra başlıyor esas mücadele. Çünkü bugüne kadar “Kıbrıslıların ortak bir cepheye ihtiyacı var” deyip nasıl yapacağını bilmeyenlerden farklı olarak biz öğrenmeye başladık. 

Çevreciler Hareketi-Kıbrıs Yeşiller Partisi, Kıbrıslılar Birliği ve sosyalist Aihmi Hareketi’nin bir araya gelişi “pan-Kıbrıslı bir seferberlik”tir.

(8 Haziran tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author