Türk işgalinin buldozeri: AFİK

Aziz Şah – 14/6/2024

1950 İzmir-Bergama doğumlu Simon Mistriel Aykut, bir Türk Yahudisi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Kıbrıs’ın işgal bölgesinde Kıbrıslı Rumlara ait arazilerin üzerine en büyük projeleri yapan AFİK Group’un patronu olan İzmirli Aykut geçtiğimiz günlerde özgür bölgede tutuklandı.

Aykut’a getirilen suçlamaların 18 senedir Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği tarafından pamuklara sarılarak saklanan 2006 tarihli 303A Ceza Yasası kapsamında olduğu bilgisi var.

Bu senenin başında Rum malı yağmasından İtalya’da tutuklanan Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat davasında yaşanan rezaletten dolayı kimsenin ilgisini çekmedi Aykut’un tutuklanması.

20 sene öncede kalmış eski bir dosya olan Kürşat davasından farklı olarak, Simon Aykut davası işlenmeye devam eden suçların davasıdır.

AFİK şirketi Kıbrıslı Rum arazilerinin üzerine inşa edilen ve satılan binlerce konut ile 303A Ceza Yasası’nın her bir maddesine göre suç işliyor.

Annan Planı’ndan sonra başlayan yağmayı durdurmak için 2006’da yapılan 303A Ceza Yasası’nda işgal bölgesinde yasadışı kiralama, satış, alış, aracılık, reklam ve sözleşme yapanlar, inşaat yapan ve pazarlama sürecinin her aşamasına katılanlar için 7 yıl hapislik var!

Bu yasa zamanında uygulansaydı, yağma dururdu, Girne kurtulurdu!

“Delil yok” ve “tek tanık öldü” diyerek kapatılan Kıbrıslı Türk Avukat Akan Kürşat davasından sonra işgalin buldozeri 1974’ten bu yana en saldırgan halini aldı…

İşgalci buldozerin en keskin dişi ise Türk vatandaşı İzmirli Aykut’un şirketi AFİK’tir…

Ataları 600 yıl önce İspanya’dan Türkiye’ye göç etmiş olan İzmirli Aykut’un 1977 yılında bilinmeyen bir nedenden vatandaşlıktan çıkarıldığı, 1995 yılında ise yeniden TC vatandaşlığına alındığı belirtiliyor. 2013’te ise “KKTC Bakanlar Kurulu” kararı, yani Ankara’nın emri ile KKTC vatandaşı yapılmış…

“KKTC vatandaşlığı” ne değiştiriyor burada? Sınırsız toprak satın alabiliyor!

Aykut’un şirketi AFİK’in adının nereden geldiğini de not edelim: Siyonist İsrail’in işgal ettiği Suriye toprağı Golan Tepeleri’nde kurulan ilk işgalci yerleşim biriminin adı AFİK’tir!

Aykut’un sahibi olduğu AFİK Group 2006-2022 arasında Trikomo-Karpaz ve Tatlısu (Akanthou)-Esentepe(Agios Amvrosios) bölgesinde 98 parça tarım arazisine milyarlarca Sterlinlik projeler yaptı. Mart 2020’den itibaren 45 inşaat projesi gerçekleştirdi.

İzmirli Aykut’un yapıp sattığı konut sayısının 10 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

2023 Aralık’ında Türkiye kanallarından NTV’ye konuşan Aykut kendisini şu şekilde tanımladı:

-“Benim İsrail’de şirketim yok, Türkiye’de şirketim var. Ora haricinde bütün işlediğim şirketler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndedir. Kendimi Türkiye’nin bir parçası ve bir Türk olarak görüyorum… Çünkü biz çocukluğumuzdan beri Türklük ve Atatürkçülük üzerinden büyütülmüş insanlarız. Kuzey Kıbrıs’ta bütün yatırımlarımızı yapmak ve Kuzey Kıbrıs’ın bir parçası olarak kendimizi görmekteyiz”…

Yabancılara yönelik konut yapan AFİK ve benzer şirketler Türkiye’nin işgal ettiği Kıbrıs toprağını Türkleştirmek için kullandığı birer aparattır sadece.

Bu şirketler Türkiye’nin “mülkiyet sorunu”nu on binlerce yabancıya konut satarak içinden çıkılamaz hale getirme stratejisidir.

Simon Aykut’un “KKTC vatandaşı” yapılması da bu yüzdendir. “KKTC yasaları”na göre sınırsız toprak satın alsın diye…

Kıbrıs’ın işgal bölgesinde toprak satın alırken ve yabancılara konut satarken gerekli izinlerin tümü askeri istihbarat Sivil İşler’in “güvenlik soruşturması”na tabidir. “Başbakan yardımcısı” olduğu dönem bunu Kudret Özersay “Yabancılara mal satarken Sivil İşler’e soruyoruz” diye ifade etmişti.

Aynı şekilde AFİK direktörü Aykut da Türkiye’nin NTV kanalına şöyle diyor: “Satılan evin sahibi burada istihbarat tarafından kontrol edildikten sonra eve sahip olabiliyor. Yoksa her istediğimize burada daire satamıyoruz”…

Yani tüm alış ve satışlar Türkiye’nin kontrolü altındadır!

Kıbrıslı Rumların gasp edilmiş arazileri üzerine rekor sayıda konut inşa eden İzmirli Aykut Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tutuklandı…

Öğrendiğim kadarıyla tutuklanma nedeni Kıbrıslı Rum mal sahiplerinin şikayeti ve AFİK’ten villa alan iki Slovakya vatandaşına “tapuları”nın verilmemesi.

Ey Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği!

Girne’yi kurtarmak istemediniz, Trikomo’yu kurban ettiniz…

Bari Dipkarpaz’ı kurtarın işgalin buldozerinden!

(14 Haziran 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author