Hizbullah haklıdır

Aziz Şah – 27/6/2024

2006’da Lübnan’ı işgal eden İsrail’i “33 gün savaşı”nda yenen Hizbullah’ın lideri Nasrallah Kıbrıs Cumhuriyeti liderliğini uyardı “Ülkenizi İsrail’in üssü yaparsanız savaşa dahil olursunuz” diye…

Anladınız mı şimdi bağlantısızlık politikası güttüğü için suçladığınız Makarios’u?

Son yıllarda Sovyetler’i ve Makarios’un bağlantısızlık politikasını “günah keçisi” ilan ederek ABD emperyalizmi ve NATO’yu aklayan bir eğilim var!

Makarios Bağlantısızlar Hareketi’nin merkezinde yer aldığı dönemde bile Kıbrıs emperyalizm tarafından batmayan uçak gemisi olarak kullanılıyordu. Libya ve Mısır’a karşı operasyonlarda 50’li ve 60’lı yıllarda kullanıldı.

Makarios bağlantısızlık politikası güttüğü için değil, Kıbrıslıların bir gün gerçekten tek bir halk olarak bağımsızlıkları için mücadele etmelerini engellemek için darbe ve istila oldu.

Bugün Makarios yok, AB üyeliğinden sonra Alman-Fransız diplomasisinin oyuncağı oldu Kıbrıs. Hristofyas döneminde ise “İsrail Cumhurbaşkanı”nın tarihte ilk kez Kıbrıs’ı ziyaret etmesiyle normalleşme başladı…

Bağlantısızlık politikası döneminde Kıbrıslıların adı varsaydı bile, artık Almanya’nın çıkarlarına tabidir Kıbrıs’ın varlığı: 50 senelik Türk işgali bile 150 senelik Türk-Alman ilişkilerinin kazanında kaynadı…

Son Avrupa Parlamentosu seçiminde Türkiye’nin isteğiyle arabölgedeki seçim sandığını bile kaldırdı Almanya. Daha ne olsun?

ABD emperyalizmi siyasal İslam’ı yaratmadan önce laik Arap dünyası Türk işgali karşısında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni desteklerdi.

Cemal Abdül Nasır başta olmak üzere Makarios’un Arap liderler ile dostluğunu bir yana bırakın, sosyalist EDEK’in lideri Lissaridis Arafat ve Filistin direnişi ile temastaydı.  

Bugünse Filistinlilerin cesetlerinin üzerine basarak Netenyahu ile kucaklaşan bir Hristodulidis var.

İsrail’i bugüne kadar yenen tek askeri güç olan Hizbullah hakkında hiçbir şey bilmeyebilirsiniz. Hem örgütün hem de liderinin adında “Allah” var diye gerilmenize gerek yok…

Hizbullah İsrail işgali altında doğmuş direnişle şekillenmiş Lübnanlı bir partidir.

Sünni Arap ülkelerinde yapılan kamuoyu yoklamalarında devamlı suretle en güvenilir lider olarak seçilir Şii Nasrallah. İslam tarihinin ürettiği, ABD emperyalizminin ise kışkırttığı mezhepçiliğe karşı Sünni-Şii dayanışması yaratmayı başarmış bir hareketten bahsediyoruz… 

İçinde yaşadığı coğrafya hakkında sadece “Facebook”ta okuduklarıyla “bilgilenen” Kıbrıslılara bir gazete yazısında bütün tarihi anlatamam!

Dahası, Hizbullah ve Lübnan Kıbrıs için öğreticidir:

Lübnan aynı 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti gibi bir anayasaya sahiptir: Üniter ve konsesyonal.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde olan etnik kota sistemi “konsesyonalizm”, Lübnan’da mezhepsel kota sistemidir.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin konsesyonal yapısı, anayasal birliği ve toprak bütünlüğü 1964’te NATO’nun Özel Harp Dairesi’nin sopasıyla ve 1974’te darbe ve istilayla ortadan kaldırıldı…

Bir iç savaş ve iki İsrail işgali yaşamış olan Lübnan’da ise üniter ve konsesyonal yapı, anayasal birlik ve toprak bütünlüğü, devletin ekonomik olarak iflas ettiği şartlarda bile, ortadan kalkmadı. Hizbullah’ın rolü Lübnan’ın varlığını sürdürmesinde merkezidir.

Gelelim Sünni aleminde en güvenilir lider kabul edilen Şii Nasrallah’ın uyarısına…

İngiltere Gazze soykırımı süresince Trodos’taki casusluk tesisini ve Ağrotur’u kullanarak İsrail’e istihbarat ve mühimmat sağladı.

Trodos’taki antenler aracılığıyla Filistin Direnişi’nin iletişimlerinin canlı olarak İsrail’e bildirildiğini Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi Kıbrıs Bölümü eski Başkanı Craig Murray açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne de İngiliz bakanlar hakkında Kıbrıs’taki Birleşik Krallık üslerinin Gazze’de savaş suçları işlemek için kullanılmasını kolaylaştırdıkları iddiasıyla soruşturma açılması için çağrı yapıldı.

Hizbullah’ın bu üsleri ve antenleri vuracağını yazdı Siyonist basın…

Vurabilir mi Hizbullah Kıbrıs’taki üsleri?

İroniye bakar mısınız: Türkiye’de Malatya’daki Kürecik Radar Üssü’nden korunur bölge. Peki, NATO’nun radar ve hava savunma sistemi Kıbrıs için çalışacak mı?

Kıbrıs’ın ve Kıbrıslıların tek ve en güvenilir radar ve hava savunma sistemi BAĞLANTISIZLIK POLİTİKASI’dır.

İngiliz üsleri ve casusluk tesisleri eninde sonunda Kıbrıs’ın vurulmasına neden olacak.

Soykırıma direnen Filistin Direnişi haklıdır. Direnişe destek veren Hizbullah da haklıdır…

Böyle bir savaşta tarafsız olunmaz.

Hizbullah’ın uyarısı tarihidir ve öğreticidir!

(27 Haziran 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author