Elektriğin %42’si yenilenebilir enerji

KHA – 23/7/2024

Kıbrıs İletim Sistemi Operatörü (KİSO) Sözcü Yardımcısı Rogiros Tapakis, salı günü Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın pazartesi günü 1.290 MW ile tüm zamanların en yüksek elektrik talebini kaydettiğini, talebin %42’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandığını belirtti.

Adada etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, iletim operatörünü zorlayan artan talebin ana nedeni olarak gösteriliyor. Sıcaklıklar gün boyunca 40 santigrat dereceyi aşarak seyrediyor ve gece saatlerinde de yüksek seviyelerde kalıyor.

KİSO, dün yaptığı basın açıklamasında, fotovoltaik (güneş enerjisi) panellerden elde edilen elektriğin azalması ve ardından tamamen durmasıyla birlikte, artan talebin konvansiyonel üretim ve rüzgâr türbinleriyle karşılanması gerektiğini belirterek, halkı yerel saatle 18.00-22.00 saatleri arasında elektrik tüketimini azaltmaya çağırdı.

Tapakis, “Güneş enerjisi üretiminin azalması ve sıcak hava dalgası ile yüksek nem nedeniyle iletim sistemimizde bazı kısıtlamalar yaşanıyor. Bu nedenle KİSO, kent merkezlerine elektrik akışında bazı sınırlamalar öngörüyor” dedi.

Operatörün, gerektiğinde devreye girecek yük kesintisi planının yanı sıra, konvansiyonel üretim ve rüzgâr türbinlerinden üretimi artırmak üzere çalışma yürüttüğüne de sözlerine ekledi. Tapakis, “Şu ana kadar herhangi bir kesinti yaşanmadı ve sistem normal şekilde işliyor” dedi.

Tapakis, bugünkü talebe ilişkin olarak, talebin bir önceki gün aynı saatlerdeki talebe göre biraz daha yüksek olmasına rağmen, haberin yayına hazırlandığı dakikalarda azalmış göründüğünü kaydetti.

Hava raporlarının sıcaklıkların dünden 1 derece daha düşük olacağını öngördüğünü belirten Tapakis, KİSO’nun gün içinde daha düşük talep beklediğini söyledi.

Tapakis ayrıca, herhangi bir elektrik üretim ünitesinde veya şebekede bir arıza yaşanmaması durumunda, bugün için yük kesintisi beklenmediğini de sözlerine ekledi.

About the author