Ayambroslu ve Trikomolu mültecilerin hukuk mücadelesi

Aziz Şah – 24/7/2024

İnternette gasp edilmiş Rum malları reklamları üstünüze üstünüze geliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti ise bunlara hiçbir işlem yapmıyor!
Frankfurt-Larnaka uçağında işgal bölgesinde emlakçılık yaptığını söyleyerek kendi kendini ihbar eden Alman emlakçı Ewa Künzel’in tutuklanması Kıbrıslı mültecilerin adalet talebini karşılamaz.
Ayambroslular akın akın polise şikayete giderken, Trikomolu mülteciler devletin duyarsızlığı karşısında mülklerini gasp edenlere karşı geniş çaplı yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor.
ANT1 televizyonundan gazeteci dostum Rafael Aleksiou’ya konuştu AFİK Group ve Kayim Development Group’un inşaat yaptığı arazilerin sahibi olan mülteciler…
Trikomo Cemaat Lideri Iakovos Hacıvarnavas, Simon Aykut’un tutuklanmasını “olumlu bir başlangıç” olarak görüyor sadece:
-“Bir sonraki adımın gaspçılara karşı tazminat davası açmak olması gerektiğine inanıyorum”…
Trikomo Cemaat Meclisi, toprakları yağmalanan bütün mültecileri ellerindeki kanıtlar ile hukuki işlem başlatmaya çağırdı:
-“Yasal işlem başlatın. Kanıt toplayın ve durumu bildirmek için polise gidin. Biz de topluluk konseyi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz, kanıt topluyoruz”…
Ayambrosluların Cemaat Lideri Pantelis Tofi ise “Bıçağı alıp midene saplamaları gibi bir şey… Kalbine değil, çünkü kalbinde ölürsün. Midene… Ve günlerce o yarayı açık tutarak geri gelip size eziyet etmeye devam ederler ve uyuyamazsınız” diyor.
İşgalden önce kayısı ağaçlarıyla ünlü olan Ayios Amvrosios’ta bugün tek bir meyve ağacı kalmadı…
Tofi anlatıyor:
-“Mülkümüzün ve Ayios Amvrosios’un gaspı 1974 yılında başladı. 2004’te barikatların açılmasıyla birlikte köyümüze gittiğimizde çok sayıda ev inşa edilmişti, içlerinde yabancılar yaşıyordu ve tatil evi olarak kullanılıyordu…
Koca bir golf sahası inşa edildi… İsrailliler, Ruslar, Ukraynalılar tarafından yüzlerce villa yapıldı. Bir keresinde ormana gittim, orada büyük bir villası olan bir aile buldum. Bana Almanya’dan geldiklerini söylediler”…
Kıbrıslıtürkler de mülteci oldu, kullanmamız ve oturmamız için ev ve toprak verdiler. Yetmedi “sahte koçan” verdiler ama satıp satmamak size kalmıştı. Kimse Rum mallarını satmanız için kafanıza silah dayamadı!
Türkiyeli yerleşimciler çalınmış toprakları satıp elde ettikleri ganimetle Türkiye’ye kaçtı, Leymosun göçmenlerinin ise sığınacakları bir Türkiyeleri yok. Vicdan azabı çekmeniz için yazmıyorum. O işe ben bakmıyorum…
Ayambrosluların lideri Tofi devam ediyor:
-“Babam, dört oğlu ev yapsın diye bize tarla miras bıraktı… O tarlaya dört villa inşa edildi… Tüm Ayambroslular gasp kurbanı oldu… Tutuklanan Alman kadın nasıl olur da oranın Kıbrıs Rum toprağı olduğunu bilmediğini söyleyebilir. Çünkü orada bir karış bile Kıbrıs Türk toprağı yoktur”…
Trikomolu ve Ayambroslu mülteciler akın akın her gün gruplar halinde şikayete gidiyor.
İki tür dava göreceğiz önümüzdeki dönemde: Ceza ve tazminat davaları.
300A Ceza Yasası kapsamında Kıbrıslı Rum mallarını satmanın, almanın, aracılık etmenin, üzerine inşaat yapmanın ve pazarlamanın cezası 7 yıl hapisliktir.
Bunların yanında, 14 yıl hapisliği olan “suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama” (money laundering) ve (kaç yıl hapisliği olduğunu bilmediğim) “para aklamak için yasal işlere dahil olma” (infiltration of legal business) ile ilgili ceza davaları var.
İkinci tür dava ise, tazminat davaları.
Frau Künzel’in davasında mültecilerin “Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmadık” demeleri önemlidir.
Kıbrıslı mültecilerin AİHM’e başvuru hakkının etkin kullanımı Viyana Antlaşmaları Hukuk Sözleşmesi’ni ayaklar altına alarak bizzat AİHM tarafından engellenmiştir.
Buna karşın, AB Adalet Divanı’nın Orams Davası kararına göre Kıbrıs’ın işgal bölgesindeki ticari ve sivil davalarda Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılabilir. Tüm AB Üye Devletlerinin ulusal mahkemeleri de Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinin alacağı kararları uygulama ve icra etmekle yükümlüdür.
AİHM Kıbrıslı mültecilere kapıyı kapattıysa, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde iç hukuk yolu var.
5 tane konut satan Ewa Künzel’i kelepçeli gördüm…
Sıra mültecilerin gasp edilmiş malları üzerinde, Kıbrıs’ın esareti karşılığında sterlin milyoneri ve milyarderi olan toprak hırsızlarında!

(24 Temmuz 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author