Moskova’da 1974 anması

Kıbrıs Büyükelçiliği Moskova’da salı günü, Kıbrıs’ın Türk işgalinin 50. yıl dönümünü anmak için bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlik, arşivlerinden bir fotoğraf sergisi ve videolar hazırlayan Basın ve Enformasyon Ofisi ile düzenlendi. Yurt dışındaki kuruluşlar ve Rusya’daki diasporadaki Rumlar etkinliğe katıldı.

Büyükelçi Dr. Kypros Yiorgallis bir konuşma yaparak, Yunanistan’da düzenlenen cuntanın ve EOKA B’nin 15 Temmuz’daki hain darbesinin, Türk istila ve işgali için arka kapıyı açtığını belirtti. Türkiye, darbeden beş gün sonra yıllardır aradığı bahaneyi bulmuş oldu.

Büyükelçi, yaşanan trajedinin o zamandan beri anılarımızı ve hayatlarımızı gölgelediğini belirtti. Bugünün bir yas günü olduğunu, ancak aynı zamanda ülkeleri, özgürlük ve demokrasi için hayatlarını feda eden herkes için bir onur günü olduğunu söyledi.

Büyükelçi Yiorgallis, unutmanın hafızamızı soldurmaya izin veremeyeceğimizi, amacın ülkeyi yeniden birleştirmek olduğunu belirtti. Tüm Kıbrıs halkı için barış ve refah dolu bir geleceğe götürecek barış görüşmelerinin yeniden başlamasını dilediğini ifade etti.

Yabancı işgalci orduları veya garantörleri istemediklerini, çözümün BM Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa müktesebatı ile uyumlu olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Büyükelçi, iki devletli bir çözümün kabul edilemeyeceğini, Türk provokasyonlarına ve önümüzdeki tüm engellere rağmen mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

(KHA)

About the author