Olivia 100 ve 200 metrede Olimpiyat’ta

KHA – 25/7/2024

Kıbrıslı atletizm şampiyonu Olivia Fotopoulou Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) verdiği röportajda hedefinin her zaman kendini aşmak olduğunu belirterek Paris Olimpiyatlarında Kıbrıs’ı elinden geldiğince onurlandırmaya çalışacağını sözlerine ekledi.

Kıbrıs Olimpiyat Komitesi delegasyonuyla ilk kez Olimpiyatlara katılacak olan Olivia Fotopoulou, bir sonraki Olimpiyatlarda kesinlikle başarılı olmak için çalışacağını söyledi.

Kıbrıslı şampiyon, şampiyonadaki kariyerini “sabır, azim, irade, konsantrasyon ve sevgi gerektiren yalnız bir yol” olarak tanımlayarak Ajansa deneyimleri hakkında bilgi verdi. Bilimsel eğitimini spor ile nasıl entegre ettiğinden bahsederken, Kıbrıs misyonuyla Olimpiyatlara katılmanın kendisi için benzersiz bir deneyim olduğunu vurguladı.

Olivia Fotopoulou 2 Ağustos’ta 100 metre ön elemelerinde yarışacak, ilk tur aynı gün, yarı finaller ve final ise 3 Ağustos’ta yapılacak.

İlk turu 4 Ağustos’ta yapılacak olan 200 metrede de yarışacak olan Fotopoulou’nun ilk turda yarı finale kalamaması durumunda Dünya Atletizm Birliği’nin kararıyla Paris 2024’te ilk kez uygulanacak olan repechage (ikinci şans) 5 Ağustos’ta yapılacak. Yarı finaller aynı gün, final ise 6 Ağustos’ta yapılacak.

Paris’te kendisini bekleyen deneyimle ilgili olarak Olivia Fotopoulou, “Sanırım Olimpiyat Köyü’ne ayak bastığımda bunun farkına varacağım. Bu eşsiz bir deneyim olacak; çünkü Olimpiyat Oyunlarının arkasında bir tarih ve değer var. Bir etkinliğe girmek için mücadele ediyordum ve üç yıl önce aniden vücudumun yapısı ve yapabildiğim antrenmanlarla bana uygun etkinliğin 200 olduğunu öğrendim. Olimpiyatlarda 200 metreye girmek için mücadele ediyordum” yorumunda bulundu.

Kıbrıslı atlet, 100 metreye katılmayı planladığını ifade etti. Tokyo Olimpiyatları’nda 100 metrede elemeleri 10 sıra farkla kaçırdığını belirten atlet, bu sefer elemeyi garantilemek için elinden geleni yapacağını söyledi. Ardından, performansını bilmeden 200 metre için antrenman yapmaya başladığını da ekledi.

Olivia Fotopoulou, atletizm ile biyoloji ve embriyoloji gibi zorlu bir alandaki çalışmalarını nasıl birleştirdiği sorulduğunda, sporun bir son kullanma tarihi olduğuna inanan bir kişi olduğunu belirterek şunları ekledi: “Ben bilinçli bir insanım. Bunun olabileceğini biliyorum çünkü yarın ne olacağını asla bilemezsiniz. Bu yüzden hayatımda bir B planı da olan bir insanım, yani Olivia olarak bir diploma sahibi olmak istedim. Embriyolojiye devam etmek istediğim için ilk derece olarak biyolojiyi seçtim. Amerika’da hem okuyup hem spor yapabiliyorsunuz; Kıbrıs’ta ise bu konuda çok gerideyiz.”

Paris Olimpiyatları için hedefinin ne olduğu sorusuna Olivia Fotopoulou, “hedefim her zaman kendimi aşmak, yani kişisel en iyi derecelerime ulaşmak, ki şu anda Kıbrıs’ta sahip olduğum en fazla rekor bu. Benim için geriye kalan tek şey Eleni Artimata’nın 200 metredeki rekoru ki benim hedefim rekoru kırmak değil, hedefim daha iyi olmayı başarmak” yanıtını verdi.

About the author