Cumhuriyet gündemi: Elektrik fiyatı düşecek

Enerji, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yorgos Papanastasiou, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Elektrik Piyasası Birliği heyetiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayında yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, rekabetçi elektrik piyasasının Temmuz 2025’te hayata geçeceğini ve bu tarihten sonra tüketicilerin bugün telekomünikasyon sektöründe olduğu gibi tedarikçilerini seçebileceklerini söyledi.

Toplantıda hazır bulunan Enerji Bakanı, rekabetçi piyasada sistemlerin çalışması için altı ay sürecek bir test dönemi olacağını belirterek, bunun elektrik fiyatlarını da düşürecek bir gelişme olduğunu vurguladı.

Toplantıda Büyük Deniz Ara Bağlantısı aracılığıyla elektrik enterkoneksiyonu, doğal gaz ve Vasilikos’taki LNG terminali, rekabetçi elektrik piyasasının açılması, depolama ile ilgili konular ve şu anda tüm elektrik düzenlemesinde var olan çarpıklıklar gibi konular ele alındı.

Toplantıda öne çıkan ve Elektrik Piyasası Birliği üyelerini doğrudan ilgilendiren en önemli şeyin elektrik piyasasının açılması olduğu belirtildi.

“Konvansiyonel enerji üretimi ile yenilenebilir kaynaklardan elde edilen üretimin karışımının perakende satış fiyatındaki elektrik maliyetini düşürmesi için bu iki ayağın rekabetçi elektrik piyasası aracılığıyla birbirine bağlanması gerektiğine kuvvetle inanıyor ve Birlik ile aynı fikirdeyiz” diyen Papanastasiou, bunun Temmuz 2025’te hayata geçirilmesinin planlandığını açıkladı.

Papanastasiou, “tedarikçilerin nasıl çalıştığını, tüm elektrik piyasasının bir bütün olarak nasıl çalıştığını görmek için sistemlerin test döneminin 2024’ün sonundan itibaren başlayacağını ve altı ay boyunca test edileceğini” kaydederek bu nedenle “Temmuz 2025’te elektrik fiyatını da düşürecek olan rekabetçi piyasayı başlatmayı bekliyoruz” dedi.

Birliğin üzerinde önemle durduğu bir diğer konunun da doğal gaz ithalatı olduğuna dikkat çeken Bakan, bunun konvansiyonel elektrik üretimine büyük ölçüde yardımcı olacağını, böylece elektriğin çok daha düşük maliyetle üretileceğini ve dolayısıyla konvansiyonel elektriğin satış fiyatının da düşeceğini söyledi.

Büyük Deniz Ara Bağlantısı ile ilgili olarak Enerji Bakanı, “Elektrik Piyasası Birliğinin bunu desteklediğini, ancak bu elektrik ara bağlantısının ülkemizde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının daha da yaygınlaşmasına yardımcı olabilmesi için doğru şekilde ve doğru uygulama ile yapılmasını istediklerini” ifade etti. (KHA)

About the author