Alman milletvekili: İşgal bölgesinden gelen yasadışı nüfus akınının farkına vardık

Alman Parlamentosu İçişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Lars Castellucci, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri arasında gerçek bir dayanışma ve göç akışları için eşit yük paylaşımının önemli olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisinin basın açıklamasında, Temsilciler Meclisi İçişleri Komitesi Başkanı Aristos Damianou’nun, bölge turu kapsamında Kıbrıs’ı ziyaret eden Alman Parlamentosu Bundestag İçişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Lars Casperşembe ile Perşembe günü bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede Damianou ve Castellucci, Kıbrıs ile Almanya arasındaki her düzeydeki mükemmel ilişkilere dikkat çektiler; parlamento düzeyindeki temasların ve alışverişlerin yoğunlaşmasının parlamento diplomasisinin teşvik edilmesine ve ortak zorlukların daha iyi ele alınmasına önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ifade ettiler.

Damianou, Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının bir kısmının elli yıldan bu yana Türkiye tarafından yasa dışı olarak işgal edildiğini ve işgalin devam etmesinin, dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgal edilen bölgeler üzerinde etkili bir kontrol uygulayamamasının, Türkiye’nin sorunu araçsallaştırması sonucunda işgal edilen bölgelerden ara bölge yoluyla ülkedeki göç akımlarını yönetmenin özellikle zorlaştığına işaret etti.

Orta Doğu’daki durumun da göç sorununun temel nedenlerini ele almayı zorlaştırdığını kaydeden Aristos Damianou, Avrupa Birliği’nin göç akımları için toplu olarak sorumluluk alması ve yükün adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak orantısız göç baskısı altında olan Kıbrıs gibi ön cephe ülkelerini desteklemesinin ve rahatlatmasının önemli olduğunu söyledi.

Alman Milletvekili Castellucci de Kıbrıs’ın karşı karşıya olduğu zorlukları anladığını, Avrupa Birliği’nin hem işgal altındaki topraklardan gelen yasa dışı göç akımları hem de bölgedeki daha geniş bir krizin sonucu olarak daha fazla göçmen akını olasılığı açısından Kıbrıs’taki durum hakkında bilgilendirilmesinin ve farkındalık yaratmasının çok önemli olduğunu, böylece sorunun daha iyi yönetilmesi için mümkün olan tüm yardım ve desteğin sağlanması gerektiğini vurguladı. (KHA)

About the author