Hristodulidis: Anayasal düzenin garantörleri olarak yabancı güçlere ihtiyacımız yok

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Fransız “Le Figaro” gazetesine verdiği röportajda, Kıbrıs sorununa çözümün Avrupalıların çıkarlarına hizmet ettiğine dikkat çekti.

Christodoulides, Cumhurbaşkanı olarak Kıbrıs’ı yeniden birleştirme sorumluluğu hissettiğini belirterek, müzakereleri sürdürmek ve Kıbrıs sorununu çözmek için gerekli her şeyi yapmaları gerektiğini, çünkü “mevcut durumun bizim için bir seçenek olmadığını” sözlerine ekledi.

Hizbullah liderinin Kıbrıs’a yönelik tehditleri hakkında Cumhurbaşkanı, “Hiçbir Kıbrıs limanı veya havaalanı savaş çatışması amaçları için kullanılmadı ve kullanılmayacak. (Çatışmalara) Hiçbir şekilde müdahil değiliz. Nasrallah ve çevresine Kıbrıs’ın rolü hakkında çok spesifik mesajlar iletmek için Fransa dâhil birçok ülke ile iş birliği yapıyoruz” dedi.

Kıbrıs sorunu hakkında Cumhurbaşkanı, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesi olarak oynayacağı özel bir rolü olduğunu kaydederek, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan “Türkiye ile yaşadığımız münhasır ekonomik bölgemizin ihlâlleri veya müzakerelerin yeniden başlatılması gibi birçok soruna müdahale etmesini istediğini” ekledi.

“Fransa, Doğu Akdeniz’in önemini anlayan AB üye devletlerinden biri” mesajını veren ve Kıbrıs’ın AB üyeliğinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “AB üyesi olmasaydık sorunların nasıl üstesinden geleceğimizi hayal edemiyorum. Ancak AB’nin bölgedeki varlığını yoğunlaştırmasını arzuluyoruz” dedi.

Müzakere masasındaki sorunlar başında Kıbrıs topraklarındaki yabancı askerî varlığı ile Türkiye’nin 1960 Garanti Anlaşması’nı sürdürme arzusunun geldiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Anayasal düzenin garantörleri olarak yabancı güçlere ihtiyacımız yok, biz bir AB üye devletiyiz” diye vurguladı.

Kıbrıs sorununa bir çözümün mümkün olup olmadığı sorulduğunda Cumhurbaşkanı, mevcut durumun bir seçenek olmadığı için Kıbrıs’ı yeniden birleştirme sorumluluğu hissettiğini söyledi. “Bunu neden söylüyorum? Çünkü her yıl sahada giderek daha fazla sorun, işgal güçleriyle gerilimler yaşıyoruz. Birleşik bir Kıbrıs, tüm Kıbrıslılar için en iyi seçenek” dedi. (KHA)

About the author