“Kıbrıs’ın tüm yasal sakinlerinin temel insan haklarını güvence altına almak için çalışıyoruz”

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Elikkos Elia, pazar günü Lefkoşa ilçesi Alambra belediyesinde düzenlenen yıllık şehitleri anma ve kayıpların bulunması için dua töreninde hükûmet adına bir konuşma gerçekleştirdi. Elia, Kıbrıs sorununun çözümü için diyaloğun yeniden başlatılmasının öncelikli hedefleri olduğunu ve Kıbrıs Rum tarafının, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides aracılığıyla iş birliği ruhu içinde müzakerelere her an cevap vermeye hazır olduğunu söyledi.

Elia, Türk tarafının provokatif söylemlerinin, uzlaşmaz tavrının ve iki devletli çözüm ısrarının ne Kıbrıs’ta ne Avrupa’da ne de uluslararası toplum tarafından kabul edileceğini belirtti. Türk tarafının, Kıbrıs sorununun kapsamlı ve uygulanabilir bir çözümünü hedefleyen yapıcı bir tutumla masaya oturması ve kabul edilemez taleplerini ve eylemlerini terk etmesi gerektiğini vurguladı.

“Kayıp kişiler meselesi kanayan bir yara olmaya devam ediyor ve çabalarımızdan vazgeçmemize izin vermiyor” diyen Elia, birçok kayıp kişinin kalıntılarının bulunup kimliklerinin tespit edilmesine rağmen, son kayıp kişinin ailesi sevdiklerinin akıbetini öğrenene kadar girişimlerin durdurulmayacağını kaydetti.

Elia, Kıbrıs sorununun çözümü için çabalarından vazgeçmeyeceklerini belirterek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı, devam eden yasa dışı işgalin yarattığı oldubittiyi ortadan kaldırmak, Kıbrıs’ın tüm yasal sakinlerinin temel insan hak ve özgürlüklerini güvence altına almak ve vatanımızı yeniden birleştirmek gibi tek hedeflerle azim ve özveriyle çalışıyor. Somut ve hedefe yönelik diplomatik girişimlerle, tüm yasal sakinlerin, özellikle de gençlerin barış ve ilerleme içinde birlikte yaşayacağı, adalet ve demokrasi içinde bir Kıbrıs hayal ediyoruz.”

Elia konuşmasının devamında, “Büyük Avrupa ailemizin ilke ve değerlerine ve uluslararası hukuka dayalı bir çözüm. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygılı ve tüm Kıbrıslılara modern, Avrupalı, normal bir devlette güvenlik ve ilerleme koşulları altında yaşama ve üretme hakkını verecek koşulları yaratan bir çözüm” diyerek arzu ettikleri çözümün çerçevesini çizdi.

Son olarak Elia, “Diyaloğun yeniden başlaması öncelikli hedefimizdir. Kıbrıs Rum tarafı, Cumhurbaşkanı aracılığıyla, iş birliği ruhu içinde müzakerelere her an cevap vermeye hazır. Anlaşmaya varılan çerçeve temelinde nihai ve uygulanabilir bir çözüm bulma konusundaki irademiz açıktır. Kıbrıs Türk tarafının da ülkemiz ve halkımız, Avrupa topluluğu ve daha geniş Doğu Akdeniz bölgesinin yararına ilerlemek için benzer bir irade göstermesini bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (KHA)

About the author