Kanadalıları “Ortadoğu’dan kurtarma” anlaşması

Kanada ve Kıbrıs, 6 Ağustos’ta Orta Doğu’dan Kıbrıs üzerinden gerçekleştirilecek acil tahliye operasyonlarına ilişkin bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Gazze ve İsrail’de devam eden çatışmaların yol açtığı kötüleşen kriz durumunda Orta Doğu’daki insanların hayatı ve sağlığına yönelik tehditlerin ortaya çıkması hâlinde yapılacak tahliyeleri kapsıyor.

Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ve Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly tarafından imzalanan anlaşmanın detayları, Kanada Hükûmetinin web sitesinde yayımlandı.

Kombos, Joly’ye hitaben kaleme aldığı ve anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından “anlaşma” olarak nitelendirilen mektupta, “Gazze ve İsrail’de devam eden düşmanlıkların yol açtığı kötüleşen kriz durumu nedeniyle Orta Doğu bölgesindeki insanların hayatı ve sağlığı tehlikeye girdiğinde”, Kanada’nın Orta Doğu’dan insanları Kıbrıs üzerinden tahliye etmek isteyebileceğini ve bu durumda izlenecek şartları ve prosedürleri açıklıyor.

Kombos ayrıca, 2020’nin başlarından bu yana Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uygulaması olduğu üzere, uygun bir zamanda ve koşullar elverdiğinde, sivillerin tahliyesi konusunda daha kapsamlı bir anlaşmanın imzalanması için iki ülke arasında müzakerelerin başlatılmasını öneriyor.

Kanada Dışişleri Bakanı Joly ise cevaben, Kombos’un bu anlaşmayla ilgili şartlarını kabul ettiğini ve Kanada ile Kıbrıs’ın ileride uygun bir tarihte ve koşullar elverdiğinde sivillerin tahliyesi konusunda daha kapsamlı bir anlaşma için müzakerelere başlaması yönündeki önerisini not ettiğini belirtiyor.

Joly, “Bu anlaşma, ülkelerimizi ve halklarımızı uzun yıllardır birleştiren güçlü dostluk ve dayanışmanın bir başka önemli göstergesidir. Mayıs ayındaki ziyaretim sırasında gösterdiğiniz cömert misafirperverlik için minnettarım ve bir kez daha Kanada hükûmeti adına Kıbrıs Hükümeti’ne ve halkına bu zor zamanlardaki sarsılmaz destekleri için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

AFP’nin salı günü bildirdiğine göre, Kanada Silahlı Kuvvetleri, ticarî uçuşların tamamen durması durumunda Kanadalıları tahliye edebilmek için Kıbrıs’a önceden ihtiyat kaynakları gönderdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Orta Doğu bölgesindeki “son derece tehlikeli duruma” atıfta bulunarak ülkesi vatandaşlarını Lübnan’ı “derhâl” terk etmeye çağırdı. Yetkililerin tahminlerine göre Lübnan’da yaklaşık 20.000 Kanadalı bulunuyor. Kanada Hükûmeti, haziran ayı sonlarında yaptığı açıklamada, “istikrarsız ve öngörülemez” durum nedeniyle ülkeye seyahat edilmesini önermediğini belirtmişti. (KHA)

About the author