14 Ağustos: Türk istilasının ikinci aşaması

Bugün, 14 Ağustos 2024, Türk işgalinin ikinci aşamasının üzerinden yarım asır geçti. 20 Temmuz 1974’te adayı istilâ eden Türk askeri güçleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer bölgelerini de işgal ederek binlerce insanı evlerinden etti ve kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşürdü.

14 Ağustos 1974’te ateşkes sağlanmışken, Türkiye Attila II planını uygulamaya koyarak yayılmacı planlarını genişletti. 16 Ağustos 1974 günü öğleden sonra Kıbrıs topraklarının %37’sini işgal etti. Üç günden kısa bir süre içinde Beşparmak sıradağlarının işgali tamamlandı ve Mesarya ovası, Morphou ve Karpaz işgal edildi.

Mağusa bombardımanı 14 Ağustos’ta şafak vakti gerçekleşti ve şehir direniş olmaksızın fiilen işgal edildi ve kent sakinleri şehri terk etti. Türk birlikleri Mağusa’yı abluka altına aldı ve kimsenin girmesine izin verilmeyerek, sonuç olarak Mağusa giderek hayalet bir şehre dönüştü.

Mağusa’nın kapalı bölgesinin statüsünün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı Kararları ile korunduğunu belirtmek gerekir. Hem bu kararlar hem de bunları izleyen diğer kararlar Kıbrıs’ın bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini, mültecilerin evlerine dönmesini ve yabancı askerlerin adadan çekilmesini talep ediyor. Bu kararlar Türkiye tarafından bunca yıldır ihlâl edilmektedir. (KHA)

About the author