15 Kıbrıslı sporcunun Olimpiyat yolculuğu

On beş sporcudan oluşan Kıbrıs Olimpiyat takımı, 33. Paris Olimpiyat Oyunları’nda Pavlos Kontides’in yelkende kazandığı gümüş madalya ile taçlanan kayda değer bir performans sergiledi. 

Kıbrıs Olimpiyat Komitesi delegasyonu, sekiz farklı spor dalında mücadele etti. Hem deneyimli sporcular hem de Olimpiyatlara ilk kez katılanlar tarafından elde edilen üst düzey dereceler, gelecek için umutları yeşertiyor.

En dikkat çekici sonuçlar arasında, Marios Georgiou’nun barfikste 6. ve Elena Kulichenko’nun yüksek atlamada 7. sırada yer alması yer alıyor. Milan Trajković kendi yarı final yarışında 9., Olivia Fotopoulou ise 23. oldu.

Kıbrıs, Fiji, Ürdün, Moğolistan ve Panama ile madalya sıralamasında 74. oldu.

Jimnastik

Kıbrıs Olimpiyat takımında Olimpiyat Oyunlarına start veren isim (27 Temmuz) olan Kıbrıs şampiyonu Marios Georgiou, 5 Ağustos’ta Bercy Arena’da düzenlenen barfiks finaline mükemmel bir performansla katılmaya hak kazandı. 26 yaşındaki jimnastikçi, yarışmanın ön eleme turunda 14.366 puanla 8. olarak finale kalmayı başardı.

Panayiotis Petrides’in öğrencisi başarılı bir performans sergilese de inişte yaptığı bir hata madalyayı kaçırmasına ve 13.333 puanla 6. sırada yer almasına neden oldu. Georgiou, Tokyo 2020’de barfikste 9. olmuş ve finali kıl payı kaçırmıştı.

Judo

Kıbrıs’ın en iyi judocusu Sophia Asvesta, 28 Temmuz Pazar günü Faslı Soumiya Iraoui’yi waza-ari ile yenerek 1992’den bu yana Olimpiyat Oyunları’ndaki ilk ve tarihteki yalnızca 5. Kıbrıs judo zaferini elde etti.

Bu galibiyetle dünyanın en iyi 16 judocusu arasına giren Asvesta, burada Fransa’dan iki kez Olimpiyat madalyası sahibi Amandine Buchard ile mücadele etti ancak maçın son anlarında ippon ile yenildi.

Eskrim

Kıbrıslı eskrimci Alexandros Tophalides, Olimpiyat Oyunlarına ilk katılımında, 29 Temmuz Pazartesi günü, “son 64” etabında Polonyalı Adrian Wojtkowiak’ı göz alıcı bir performansla 15-10 yenerek tarih yazdı. Ardından, “son 32” etabında, flörede dünya 96 numarası olan Tophalides, sonuna kadar mücadele etse de dünya 2 numarası Amerikalı Nick Itkin engelini aşamadı ve maçın sonunda 10-15’lik kıl payı yenildi.

Yüzme

Kıbrıslı yüzücü Kalia Antoniou, Paris La Defense Arena’da düzenlenen 100 metre serbest stilde, toplam dört eleme serisinden 29 sporcu arasında 18. oldu. Kıbrıslı sporcu, 2. eleme serisini 54.75’lik derecesiyle 6. sırada tamamladı.

Nikolas Antoniou ise 100 metre serbest stilde çok iyi bir yarış çıkardı ve 50.35’lik derecesiyle 4. eleme serisini birinci tamamlayarak bu yılki en iyi performansını sergiledi. Toplam 79 sporcu arasında 43. olan Antoniou, yarı finale yükselemedi.

Yelken/IQFOIL

Natasa Lappa, 2. Olimpiyat katılımını IQFOIL kategorisinde 19. sırada tamamladı. Lappa, Tokyo’da 21. olmuştu.

Yelken/ILCA6 (Laser Radial)

Marilena Makri, 21 yaşında katıldığı ikinci Olimpiyat Oyunları’nda 30. oldu. Kıbrıslı yelkenc, Tokyo’da 33. olmuştu.

Yelken/ILCA7 (Laser)

Pavlos Kontides, 6 Ağustos 2012’de Londra Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandıktan tam 12 yıl ve bir gün sonra, 7 Ağustos’ta Marsilya’da ILCA7 (Laser) sınıfında bir kez daha gümüş madalyanın sahibi oldu.

Kontides, Laser Olimpiyat tarihinde iki Olimpiyat madalyası bulunan altıncı sporcu olurken, Hırvat antrenörü Jozo Jakelic de Rio ve Tokyo’da Tonči Stipanović ile kazandığı gümüş madalyalarla birlikte 4. Olimpiyat madalyasına (hepsi gümüş) ulaştı.

Atletizm/Yüksek Atlama

Elena Kulichenko, 1,95 metrelik en iyi atlayışıyla Yüksek Atlama finalini 7. sırada tamamlayarak, atletizmde finale kalan ilk Kıbrıslı sporcu oldu ve Olimpiyatlarda bir Kıbrıslı sporcunun elde ettiği en iyi dereceye (Andri Eleftheriou’nun atıcılıkta elde ettiği 7.lik) ortak oldu. Aynı zamanda Olimpiyatlarda Kıbrıs atletizminin en iyi derecesine (Kyriakos Ioannou’nun yüksek atlamada ve Milan Trajković’in 110 metre engelli koşuda elde ettiği 7.lik) de ortak oldu.

Atletizm/100 metre – 200 metre

Olivia Fotopoulou hem 100 metre hem de 200 metrelik mücadelelere katıldı. Kostas Vogiatzakis’in sporcusu, 100 metrede ilk turun 2. eleme serisini 11.50 ile 7. sırada tamamladı ve yarı finale kalamadı.

Kıbrıs şampiyonu, 200 metrede ise hedefine ulaşarak yarışın yarı finallerine katılmaya hak kazandı ve 3. seriyi 22.98’lik derecesiyle 8. sırada tamamlayarak yarı finallerde mücadele eden 24 sporcu arasında 23. oldu.

Atıcılık/Skeet

Olimpiyatlara ilk kez katılan Kıbrıs şampiyonu Konstantina Nicolaou, iki günlük eleme turunda 125 atışta 116 isabet kaydederek skeet atıcılığını dünya 20.’si olarak tamamladı.

Bisiklet/Yol Bisikleti

Bisikletçi Andri Christoforou, Yol Bisikleti yarışını 93 sporcu arasında 62. sırada tamamladı. Paris’in Trocadero semtinde başlayan 157 km’lik mesafeyi 4:10:20’de tamamladı.

Atletizm/110 metre engelli

Milan Trajković, üçüncü Olimpiyat deneyiminde de 110 metre engelli koşuda yarı finallere yükselmeyi başardı. Antonis Giannoulakis’in sporcusu, 6 salise farkla finali kaçırdı ve 9. oldu. Yarı finallerin 3. serisini 13.32’lik derecesiyle 3. sırada tamamladı.

Yelken/Uçurtma Sörfü

7 Ağustos Çarşamba günü rüzgâr olmaması nedeniyle Uçurtma Sörfünde yarış yapılamaması nedeniyle Denis Taradin, 12. olarak madalya serisinin dışında kaldı.

Ritmik Jimnastik/Bireysel Genel Toplam

8 Ağustos Perşembe günü, Vera Tougolukova 33. Paris Olimpiyat Oyunları’nda yarışan son Kıbrıslı sporcu oldu. 15 yaşındaki sporcu, Oyunlara ilk katılımında Ritmik Jimnastik Bireysel Genel Toplamda yarıştı.

Çok umut vadeden bir performans sergileyen genç sporcu, toplamda 121.750 puanla 16. oldu. Çemberde 31.150, topta 31.200, lobutlarda 30.600 ve kurdelede 28.800 puan aldı. (KHA)

About the author