Avrupa Komisyonu’ndan Afrika’daki maymun çiçeği salgını için 215.000 aşı

Avrupa Komisyonu, Afrika’daki maymun çiçeği salgınıyla mücadelede Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ni (CDC) desteklemek amacıyla 215.000 doz aşının satın alınmasını ve bağışlanmasını koordine ediyor.

Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre, Komisyon’un Sağlık Acil Durumları Hazırlık ve Müdahale Kurumu (HERA), Afrika’daki maymun çiçeği salgınıyla mücadele etmek için FDA ve EMA tarafından onaylanmış tek maymun çiçeği aşısı olan MVA-BN®’den 175.420 doz satın alacak ve bağışlayacak.

Ayrıca, ilaç şirketi Bavarian Nordic, HERA’ya 40.000 doz aşı bağışlayacak. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), aşıları bölgesel ihtiyaçlara göre dağıtacak.

Açıklamada, “Aşılar, Afrika CDC aracılığıyla salgından etkilenen ülkelere dağıtılacak” denildi. Ek olarak, HERA, sonbaharda verilmesi beklenen 3,5 milyon avroluk bir hibe ile bölgede maymun çiçeği teşhisi ve dizileme araçlarına erişimi genişletmek için Afrika CDC ile çalışıyor.

Afrika CDC, 13 Ağustos’ta, bölge genelinde artan halk sağlığı endişelerine yanıt olarak, kıta düzeyinde bir sağlık güvenliğini tehdit eden acil durum ilan etmişti. Afrika CDC, uluslararası topluluğu 2 milyon aşı tedarik etme çabalarını desteklemeye çağırmış ve HERA bu çağrıya yanıt vermişti.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides, “Güçlü küresel ortaklıklar, Avrupa Sağlık Birliği’nin merkezinde yer alıyor” dedi.

Kyriakides, “Sağlık güvenliği tehditleri sınır tanımıyor ve bugün, Avrupa Komisyonu, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve Bavarian Nordic arasındaki iş birliği sayesinde, Afrika’daki maymun çiçeği salgınından etkilenen ülkelerdeki en savunmasız kişileri korumak için 215.000 aşıya sahibiz” açıklamasında bulundu.

Yetkili açıklamasının devamında, “Sağlık tehditlerine hazırlıklı olmak ve bunlara müdahale etmek, sınır ötesi düzeyde kolektif ve dayanışma ruhuyla ele almaya kararlı olduğumuz küresel bir çaba” ifadesini kullandı. (KHA)

About the author