Dışişleri Bakanlığı: 2006 ve 2023’te olduğu gibi Kıbrıs tahliyelere hazır

Dışişleri Bakanı Dr. Konstantinos Kombos, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) verdiği demeçte, Kıbrıs’ın ‘Estia’ Planını uygulamaya hazır olduğunu ve Orta Doğu’daki durum nedeniyle Lübnan’dan vatandaşların tahliyesi ihtimaline karşı gerekli tüm önlemlerin alındığını açıkladı.

Bakan Kombos, işgal altındaki topraklardan gelen tepkilere ve Kıbrıslı Türk tarafının iddialarına karşı çıkarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eylemlerinin tamamen “insanî” nitelikte olduğunu vurguladı.

Kanada’nın Lübnan’dan vatandaşlarını tahliye etmek için Kıbrıs ile bir anlaşma imzalayıp imzalamadığı sorusuna Kombos, Estia planının uygulanması için öngörülen tüm adımların atıldığını ve “2006 ve 2023’te sunduğumuz insanî yardım çerçevesinde, Kıbrıs Cumhuriyeti aracılığıyla organize vatandaş tahliyeleri ve ardından bunların hedef ülkelere nakli için hazırız” dedi.

Lübnan’dan olası bir tahliye durumunda vatandaşları ağırlamak için Larnaka’daki okullara şimdiden yataklar yerleştirildi ve tuvaletler hazırlandı. Konuyla ilgili soru üzerine Kombos, “konaklama alanları ve kişilerin uyruk ülkelerine gitmeden önce geçici olarak barındırma kapasitemizi güçlendirme açısından gerekli tüm önlemlerin alındığını” söyledi.

Kombos ayrıca, “Estia planı çerçevesinde iş birliği yapan ülkelerle anlaşmaların/düzenlemelerin yapıldığını” belirterek, bunların “gerekli olduğunu ve tüm bu süreç boyunca yapıldığını” kaydetti. “Gelişmeleri bekliyoruz ve duruma göre hareket edeceğiz” diye ekledi.

Dr. Kombos ayrıca KHA’ya, ilgili hizmetlerle düzenli koordinasyon çerçevesinde, bugün sabah Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü başkanlığında ilgili devlet kurumlarının katılımıyla haftalık toplantının gerçekleştirildiğini söyledi.

Estia planını her an uygulamaya hazır olup olmadıkları sorusuna Bakan, “evet” yanıtını verdi. Kıbrıs’ın barındırabileceği maksimum kişi sayısı hakkında ise, “2006’da 60.000 kişiydi. Dolayısıyla, uzun süre kalmadıkları ve ayrıldıkları sürece çok sayıda insanı ağırlayabiliriz” dedi.

İşgal altındaki topraklardan gelen tepkilere ve Kıbrıslı Türk liderinin açıklamalarına atıfta bulunan Kombos, Kıbrıs Türk tarafının rahatsız olduğunu ve Estia Planını baltalamaya çalıştığını söyledi. Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmetinin eylemlerinin tamamen “insani” nitelikte olduğunu da sözlerine ekleyerek, “mesnetsiz  iddiaları reddediyoruz” dedi.  (KHA)

About the author