“50 yıldır Mağusalı mülteciler olarak işgal altındaki evlerimize dönmeyi bekliyoruz”

İşgal altındaki Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannou, “50 yıldır, işgal altındaki şehrimize dönüş için kutsal saati bekliyoruz” mesajını vererek dönüş anının daha fazla gecikme olmaksızın gerçekleşmesini umduğunu ifade etti.

Derinya’daki Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Mağusa Belediye Meclisinin olağanüstü açık oturumunda yaptığı konuşmada İoannou, “Büyük bir üzüntü ve acıyla, 50 yıldır, sevgili şehrimizin sınırlarında duruyor ve umarım çok geç olmayacak olan, şehrimize dönmek için o kutsal saati bekliyoruz” dedi.

İoannou, “14 Ağustos’ta şehrin sakinleri tarafından terk edilişinin yıl dönümünde, işgal altındaki Belediye Meclisi’nin olağanüstü bir açık oturumu gerçekleştiriliyor. Herkes Türklerin 15 Ağustos’ta şehre girip işgal ettiğini biliyor; ancak halk 14’ünde hem denizden hem de havadan gelen bombalama korkusuyla ve sabah 10’dan itibaren Mia Milia hattının çoktan kırıldığını bilerek, kısa sürede döneceklerini düşünerek Mağusa’dan ayrıldılar” diye devam etti.

İoannou ayrıca, “şehrin neden terk edildiğini” herkesin bildiğini kaydederek “Şehirden ayrıldıkları için bazı kişiler geçmişte Mağusa halkını eleştirdi. Ancak gerçek tamamen farklı. Bir gün, şehri savunmasız bırakanların, hayattayken hesap vermesi gerekecek.”

Kendi kişisel deneyiminden bahseden İoannou, “O gün tam olarak ne olduğunu biliyorum, çünkü askerdeydim. 14 Ağustos gecesini Mağusa’dan geçirdiğimizi ve Tabur Komutanlarına nereye gideceğimizi, Englisides’e gidip Mağusa’da kalmamamız gerektiğini sormaya başladığımızı hatırlıyorum. Maalesef emirler farklıydı” diye belirtti. 

İşgal altındaki şehrin Belediye Başkanı daha sonra, bugünün, 14 Ağustos’un, “şehrimizin 50 yıllık Türk işgalini, 50 yıllık mülteciliğimizi işaret ettiğini” belirten bir açıklamayı okudu. Belediye Meclisi, “vatanımızın savunmasında savaşırken şehit düşen Mağusalıların yanı sıra mültecilikte hayatını kaybeden tüm hemşerilerimizin aziz hatırasına saygı duruşunda bulunuyor.”

Belediye Meclisi, “Mağusalıların geri dönüş, özgürlük ve yeniden birleşme mücadelesine sadık kaldığını ve bu hedefe ulaşmanın Mağusa’nın, Kıbrıs’ın ve tüm Kıbrıslıların geleceği için bir garanti olduğunu” vurguluyor.

Aynı zamanda Meclis, “Türkiye’nin Mağusa’daki yasa dışı ve provokatif eylemlerini kınıyor, çünkü bu eylemler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarını ihlal ederek şehrimize dönüş olasılığına karşı işleyen yeni oldubittiler yaratıyor. Türkiye’nin amacı, şehrimize dönüş imkânı mümkün ve gerçekçi olduğu sürece başarılamayacak olan, bölünmeyi kalıcılaştırmak ve meşrulaştırmaktır.”

Açıklamada ayrıca, “Mağusa’nın yasal sakinlerine iadesinin, tüm süreci açacak ve ivme kazandıracak anahtar olabileceği” vurgusu da yer alıyor. Açıklama, “Mağusalılar olarak 50 yıldır taşıdığımız acıya rağmen, Mağusa’nın bir kez daha özgür ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta bir refah ve yaratıcılık merkezi olacağı umudumuzu koruyoruz” mesajı ile sona eriyor.

Açıklamanın, Belediye Meclisinin hazır bulunan üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildiği belirtildi.

Açıklamanın paylaşılmasından sonra Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi üyeleri, “50 yıldır senden uzağız…” yazılı bir pankart ve işgal altındaki Mağusa’nın belediye sınırları içinde kalan mahallelerin adlarının yazılı olduğu dövizler taşıyarak, işgal altındaki şehrin arka fonda olduğu bir hatıra fotoğrafı çektirdiler.

(KHA)

About the author