Lefkoşa, “Karanlık Çöktükten Sonra Şehirler” programına ev sahipliği yapacak

Lefkoşa, 2-4 Ekim 2024 tarihleri arasında, gece boyunca sakinleri ve ziyaretçileri için yaşam kalitesini artıran yenilikçi kentsel politikaların uygulanmasını ele alan “Karanlık Çöktükten Sonra Şehirler” adlı Avrupa projesi ortaklarına ev sahipliği yapacak.

Lefkoşa Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, bu üç günlük etkinlik kapsamında, “şehirlerin gece hayatıyla ilgili yenilikçi stratejileri görüşmek üzere çeşitli şehirlerden uzmanlar ve yerel yönetim temsilcileri” başkentte bir araya gelecek.

Braga (Portekiz) liderliğinde yürütülen ve “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Gece Ekonomisi” temalı proje, Paris (Fransa), Tallinn (Estonya), Varna (Bulgaristan), Cenova (İtalya), Malaga (İspanya), Lefkoşa (Kıbrıs), Pire (Yunanistan), Zadar (Hırvatistan) ve Budva’yı (Karadağ) içeren on Avrupa şehrini kapsıyor.

Toplantılar sırasında katılımcıların, programın kendi şehirleri ve bölgeleri üzerindeki etkilerini sunmaları ve deneyimlerini paylaşmaları bekleniyor.

URBACT, sürdürülebilir kentsel kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan bir Avrupa iş birliği programıdır. AB tarafından finanse edilen program, ortak kentsel zorlukların ele alınması için şehirler arasında bilgi ve deneyim paylaşımına odaklanıyor.

Ekim ayında Lefkoşa’da düzenlenecek olan “Karanlık Çöktükten Sonra Şehirler” programı ortakları toplantısı, kentsel planlama, ekonomik kalkınma, sosyal içerme ve sürdürülebilirlik gibi kentsel konularda en iyi uygulamaların, deneyimlerin ve bilgilerin paylaşımı için iş birliği yapan Avrupa şehirleri ağlarının oluşturulmasını teşvik ediyor.

Program, şehirlerin kentsel yönetimdeki beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olarak politikalarını ve uygulamalarını iyileştirmeleri için araçlar ve imkânlar sağlıyor. Ayrıca, şehirleri kentsel zorluklara yenilikçi çözümler denemeye ve pilot projeler uygulamaya teşvik ederek kentsel inovasyonu destekliyor.

URBACT’ın, “Avrupa şehirleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığı, kentsel zorluklarla daha etkili bir şekilde başa çıkmalarını ve daha sürdürülebilir ve kapsayıcı şehirler oluşturmak için bilgi paylaşmalarını sağladığı” belirtildi.

Lefkoşa Belediyesine göre, “gece hayatı, birçok şehirde turizm için önemli bir faktör. Ancak yetkililer, gece ekonomisinin gelişimi ile sakinlerin yaşam kalitesi arasında bir denge kurma sorumluluğu ile karşı karşıyadır. Bu dengeyi sağlamak, güvenlik, düzenleme ve çevresel etkiler dâhil olmak üzere çeşitli zorlukları beraberinde getiriyor.” (KHA)

About the author