Hristodulidis: Kıbrıs sorunu AB ilkeleri ve muktesebatı çerçevesinde çözülecek

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Türk işgalinin ikinci aşamasının üzerinden 50 yıl geçmesi vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, anlaşılan çerçevede ve AB ilkeleri temelinde müzakere masasına katılmak için hazırlığını teyit etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs sorunundaki çabalarının başarılı olması için iç cephenin birliğinin şart olmasına işaret etti.  

Nikos Christodoulides, “bugün, Türkiye’nin Kıbrıs’ı zorla bölen; işgal eden, binlerce yurttaşımızı zorla evlerinden ayrılmasına neden olan ve Kıbrıs’ın, Kıbrıs halkının ve çağdaş tarihinin geleceğini trajik bir şekilde belirleyen barbar işgalinin ikinci aşamasından 50 yıl geçti” dedi.

“Yarım asır sonra Kıbrıs’ta işlenen suçu ve devam eden işgali şiddetle kınıyoruz ve unutmuyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “kahramanları; kayıplar kişileri ve kahramanca mücadele edenlerle mülteci kadın ve çocukları onurlandırıyor ve anıyoruz” diye sözlerine ekledi.

Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözümün bulunması; Kıbrıs’ın özgürleştirilmesi ve yeniden birleşmesi, barış ve güvenlik şartlarının oluşturulmasıyla Kıbrıs’ta adaletin tecelli edeceğine işaret eden Nikos Christodoulides, “mevcut durumun Kıbrıs’ın ve çocuklarımızın geleceği değil ve olamaz. Türk işgaline taviz vermeyeceğiz ve hak ettiğimiz gibi yeniden birleşmiş bir Kıbrıs için iyimser olmaya devam ediyoruz” dedi.

Nikos Christodoulides, devamla, Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinden bu yana Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlaması ve çıkmazın aşılması amacıyla çalışmalarını sıkı bir şekilde sürdürdüğünü vurguladı.

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik olarak, “Tek hedef, sorunun çözümüne yönelik açık siyasi irademizin uluslararası toplum tarafından tanınmasının bir sonucu olarak, BM Genel Sekreteri tarafından son aylarda sürdürülen çabaların başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasıdır” diyen Cumhurbaşkanı Nikos Cumhurbaşkanı Christodoulides devamla, “Kıbrıs sorunundaki zorluklar ve uzlaşmaz politikalara rağmen daha ısrarlı ve metodik çalışmamız;  her fırsatı değerlendirmemiz ve gerekli koşulları ve fırsatları yaratmamız gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides devamla, “Çözüm arayışı için üzerinde mutabık kalınan çerçeve, müzakere müktesebatı ve tabii ki Kıbrıs’ın üyesi olduğu ve Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra da üyesi olmaya devam edeceği AB’nin ilke ve değerleri temelinde yarın bile diyalog masasına oturmaya hazırım” dedi.

“Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla harcanan çabalar çerçevesinde yaşanan zorluklar tüm Avrupa vatandaşlarının çıkarlarını ve temel özgürlüklerini güvence altına alan Topluluk müktesebatı aracılığıyla çözülebilecek” şeklinde konuşan Nikos Christodoulides, “mücadelemizin başarılı olması için güçlü bir iç cephenin olması gerekiyor” ve “güçlü ve müreffeh bir Kıbrıs Cumhuriyet” için sürekli çabalarına devam edilmek gerektiğine işaret etti. (KHA)

About the author