Kıbrıs Cumhuriyeti Hakan Fidan’ı Brüksel’e davet etti

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 29 Ağustos’ta Brüksel’de yapılacak olan Gayriresmî Dış İlişkiler Konseyi toplantısına Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın davet edilmesini, “yüksek öneme sahip stratejik bir siyasî hamle ve iyi niyetin somut bir göstergesi” olarak değerlendirdi. Letymbiotis, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, davetin, izlenen olağan uygulama uyarınca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin onayı ile gönderildiğini belirtti.

Letymbiotis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin onayı, hem AB-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi hem de müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarında ilerleme kaydedilmesi için yüksek öneme sahip stratejik bir siyasi hamle ve iyi niyetin ve samimi siyasi iradenin somut bir göstergesi. Bu iki konu da nisan ayında yapılan Avrupa Konseyi’nin AB-Türkiye ilişkilerine ilişkin Sonuçlarında öngörülen hususlarla doğrudan bağlantılı” dedi.

Letymbiotis, AB-Türkiye ilişkilerinde aşamalı, orantılı ve geri dönüşümlü bir yaklaşım çerçevesinde müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarında paralel ilerleme kaydedilmesi bağlamında, “Türkiye Dışişleri Bakanı’na yönelik daveti onayladık” diye konuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tutumunun yapıcı ve yararlı olmaya devam ettiğini ve BM Genel Sekreteri’nin müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarını destekleyecek olumlu bir atmosferin yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçladığını da sözlerine ekleyen Letymbiotis, “Artık Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için aynı samimiyeti ve iradeyi göstermek Türkiye’ye düşüyor” dedi.

Hükûmet Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un, 27 AB üyesi ülkenin Dışişleri Bakanları ile toplantıya katılacağını ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da toplantıya konuk olarak katılacağını belirtti.

Letymbiotis, toplantıda ele alınacak konular arasında Kıbrıs sorununun da yer alacağını ve Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın, -işgal ve işgal altında bulunan bir AB üyesi devlet- olarak konumunun, sorunun gerçek boyutlarını ortaya koyacağını söyledi. (KHA)

About the author