Cumhuriyet’in bazı enerji projeleri Eylül’de karara bağlanacak

Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiou yaptığı açıklamada, Komisyonun iadesini talep ettiği ve Vasiliko’daki terminali finanse etmek için kullandığı 101 milyon avro ile ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eylül ayının ilk haftasında Avrupa Komisyonu’na yanıt vermesinin beklendiğini açıkladı.

Parlamento Ticaret Komitesi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papanastasiou, Avrupa Komisyonu’nun talep ettiği tutarın Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından iade edilip edilmediği sorusuna, 101 milyon avroluk hibeyi Enerji Bakanlığının aldığını söyledi. “Bunun yaklaşık 69 milyon avrosu tamamlanan işler için ödendi. Geri kalanı ödenmedi. Komisyon şu anda 101 milyon avronun tamamını talep ediyor ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bazı şeyleri açıklaması için fırsat verdi. Bu açıklama eylül ayının ilk haftasına kadar yapılacak” dedi.

Papanastasiou, Enerji Bakanlığının Komisyon’a neler olduğunu açıklayacağını ve bu yardımın geri çekilmesini önlemek için çaba sarf edileceğini belirterek, “Henüz hiçbir şey iade edilmedi ve hiçbir şeye karar verilmedi” dedi.

Terminal ile ilgili sonraki adımlar hakkında sorulan bir soru üzerine Bakan, Doğal Gaz Alt yapı Şirketi’nin (ETYFA) hem gemide hem de iskelede bulunan malzemeleri ve bunların durumunu tespit etmesi gerektiğini söyledi.

Mevcut taşeronların çalışmalarına devam etmesi için şu anda yasal görüşe göre bir imkân olmadığını belirten Bakan, “Farklı şirketlerin tamamlama konusunda ilgi göstermesi için acil durum usulü bir ihale düzenlenmesi gerekecek” dedi ve bunun biraz zaman alacağını sözlerine ekledi.

Hâlâ Şangay’da bulunan ve ETYFA’ya ait olan gemiyle ilgili olarak Bakan, ETYFA’nın çabalarının geminin mülkiyetini ele geçirmeye ve gemiyi Vasiliko’ya taşımaya odaklandığını söyledi. “Şu anda ETYFA ile Çinli konsorsiyum arasında geminin teslim alınması ve Şangay’dan ayrılması konusunda görüşmeler devam ediyor” dedi.

Papanastasiou, “Nerede olduğunu, üzerinde ne olduğunu ve ne kadarının tamamlandığını biliyoruz. Geminin gelişimini takip eden mühendislerimiz ve Vasiliko’da tam olarak ne olduğunu bilen mühendislerimiz var. Enerji Bakanlığı olarak bu bilgiler ışığında projeyi tamamlamak için harekete geçeceğiz. Bu şirketin, kamuoyuna da yansıyan nedenlerle projeyi üstlenmemesi gerektiğini defalarca dile getirdik” dedi.

Konuyla ilgili kimin sorumlu olduğu sorulduğunda Papanastasiou, Enerji Bakanlığının terminalin tamamlanmasına odaklandığını söyledi. “Herhangi bir sorumluluk varsa, Cumhurbaşkanı ne olacağı konusunda çok net bir açıklama yaptı” diyen Papanastasiou, “Geçmişe bakmak yerine geleceğe bakmayı ve Kıbrıs’ın geleneksel elektrik üretim maliyetlerini düşürmenin tek yolu olan doğal gaza acilen ihtiyaç duyduğunu” sözlerine ekledi.

RAEK’in kararı ağustos sonuna dek açıklanacak

Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısına gelince, Papanastasiou, alınması gereken iki karar olduğunu söyledi. Bunlardan ilki, uygulama kuruluşunun yaptığı güncellemenin ardından Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu’nun (RAEK) ilk kararını değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin. Bakan, bu kararın ağustos ayı içinde beklendiğini ve projenin devam edip etmeyeceğinin bilinmesi için uygulama kuruluşuna ve Avrupa Komisyonu’na bildirileceğini söyledi.

İkinci karar ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin projeye katılıp katılmayacağına ilişkin nihai kararı verip vermeyeceği. Papanastasiou, maliyet-fayda analizinin elektrik bağlantıları alanında uzmanlaşmış kuruluşlar tarafından analiz edilip değerlendirilmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu değerlendirme ve görüşe göre pozisyon alacağını söyledi. Bunun yaklaşık üç ay süreceğini belirtti. (KHA)

About the author