Rus Büyükelçi: Batı’nın Rusya karşıtı oyunları Kıbrıs ile ilişkilerimizi bozmaz

Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Murat Zyazikov, Kıbrıs sorununun çözümünün çok hassas ve karmaşık olduğunu, Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenliğin sağlanması açısından da hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Orta Doğu’daki gelişmelerle ilgili ​​Rus Devlet Haber Ajansı TASS’a bir demeç veren Büyükelçi Zyazikov, başlangıç ​​noktalarının her iki toplumun meşru çıkarları ve endişelerinin zorunlu olarak karşılıklı olarak dikkate alınacağı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarında yer alan, iyi bilinen mutabık kalınan uluslararası yasal çerçeve içinde Kıbrıs sorununa kapsamlı, uygulanabilir ve adil bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Büyükelçi, BM Güvenlik Konseyi’nin daimî “üyesi olan ülkesinin, Kıbrıs sorununda böyle bir sonuca ulaşmak için yapıcı adımlar atmaya katkıda bulunmayı hedeflediğini, yapıcı adımların adada yaşayan halkların yararına adanın istikrarlı ve müreffeh şekilde gelişmesi için koşullar yaratacağını ifade etti.

Rusya Federasyonu’na Batı’nın uyguladığı yaptırımlardan söz eden Murat Zyazikov, Brüksel’de hazırlanan Rusya karşıtı kısıtlamalara ve ilgili yaptırım paketlerine devam eden desteğe katılmanın derin bir hayal kırıklığından başka bir şeye yol açmadığını, Batı’nın Rusya karşıtı oyunlarının Rusya ve Kıbrıs arasındaki ikili iş birliğini belirli alanlarda etkilemekten başka bir işe yaramayacağının tahmin edildiğini söyledi.

Kıbrıs’ta yabancı yatırımcıların popülaritesi hakkında yapılan son kamuoyu yoklamalarına değinen ve Rusların, adanın öncelikli yatırım ortağı olan Avrupa Birliği’nin sırasıyla %30’a karşı %31 ile sadece biraz gerisinde olduğunu gösterdiğine işaret eden Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi, Orta Doğu’daki krizden bahsederken, bu çatışmanın uzun süredir küresel bir çatışmaya dönüşme tehdidi yarattığını, savaşan tarafların gerginliği tırmandırma oyununu sürdürerek sadece askeri hataların bedelini artırdığını, bunun da siviller arasında sürekli kurban sayısına ve hayati alt yapı da dâhil olmak üzere sivil alt yapının yıkımına yol açtığını üzülerek söylemek istediğini kaydetti.

Rusya’nın bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak için aktif önlemler aldığını duyuran Büyükelçi Zyazikov, “Birinci öncelik, düşmanlıkların derhâl sona erdirilmesi ve şiddetin tırmanmasının önlenmesidir” dedi.

Soruna uzun vadeli bir çözümün, Filistin yerleşimiyle BM Güvenlik Konseyi kararlarının hızla uygulanmasıyla sağlanabileceğini belirtti.

Büyükelçi Murat Zyazikov şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ın çatışma bölgesine coğrafi yakınlığı dikkate alınarak durumu yakından izliyoruz ve burada yaklaşık 100.000 Avrupa Birliği (AB) ve üçüncü ülke vatandaşı vardır. Onların adadan çıkarılması ve geçici olarak barındırılması için hazırlık yapıyoruz.”

“Bu nedenle Lefkoşa’daki Rusya Büyükelçiliği, çatışma bölgesinden taşınanlar arasında olabilecek Rus vatandaşlarına gerekli tüm yardımı sağlamaya hazırdır.” (KHA)

About the author