Yapay Zeka kara para ile mücadele edecek!

Neapolis Üniversitesi (NUP), Avrupa Birliği tarafından desteklenen Jean Monnet AI-2-TRACE-CRIME Mükemmeliyet Merkezinin kurulduğunu duyurdu. Açıklamaya göre girişim, varlıkların geri kazanılması, kara para aklamayla mücadele (AML) ve suçun önlenmesi alanlarında güvenilir Yapay Zekâ (AI) uygulamalarına odaklanıyor.

Bu önemli projenin Avrupa Birliği tarafından onaylanıp finanse edildiği belirtilerek, NUP ve Kıbrıs akademik camiası için önemli bir kilometre taşı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Merkezin AB içinde ve dışında Yapay Zekâ ve suç önleme alanlarında bir bilgi, araştırma, öğretim ve bilgilendirme merkezi olmayı hedeflediği belirtildi.

Hukuk Doçenti ve Jean Monnet Kürsüsü (2020) ve UNESCO Kürsüsü (2023) başkanı Dr. G. Pavlides liderliğindeki Merkez, NUP’un Hukuk, Bilgisayar Bilimleri ve Tarih, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden disiplinlerarası uzmanlıktan yararlanacak.

Ayrıca Merkez, NUP’un üç katılımcı bölümünden üst düzey araştırmacıların katılımıyla Avrupa çalışmaları ile Yapay Zekâ araştırmaları arasında sinerjiyi teşvik edecek.

Yapay Zekâ, siber güvenlik, Avrupa hukuku ve ceza hukuku ile ilgili güncellenmiş dersler de müfredata eklenecek. Ayrıca Açık Eğitim’i teşvik etmek amacıyla Merkezin araştırma alanlarında asenkron bir MOOC (Çevrim içi Açık Ders) geliştirilecek; hukuk ve bilgisayar uzmanları için özel bir eğitim programı düzenlenecek.

Ek olarak Merkez, Yapay Zekânın suçun önlenmesinde kullanımıyla ilgili akademik diyaloga katkıda bulunmak üzere akademik makaleler, politika metinleri ve kapsamlı bir Araştırma El Kitabı yayımlayacak.

Merkez, çalışmalarının geniş çapta yayılmasını sağlamak için web seminerleri, konferanslar, halka açık tartışmalar düzenleyecek ve aktif bir çevrim içi varlık sürdürecek.

Açıklamada, “Bu girişim, NUP’u akademik olarak güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda suçla mücadelede Yapay Zekânın etkili ve etik kullanımına yönelik küresel çabalara da katkıda bulunuyor” denildi. (KHA)

About the author