Büyük ses getiren açıklamanın tamamı: Ceza Yasası’nı uygulayın toprak yağmasını durdurun!

Cumhuriyetçi – Kıbrıs Yeşiller Partisi’nde Kıbrıs’ın işgal bölgesinde gasp edilen Kıbrıslı Rum malları hakkında basın açıklaması yapıldı. Kıbrıslılar Birliği Başkanı Oz Karahan ile Kıbrıs Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Dr. Kyriakos Tsimillis’in yaptığı açıklama hem işgal bölgesinde hem de özgür bölgede büyük yankı uyandırdı.

Geçtiğimiz haftalarda Kıbrıslı Rum malı gaspından Kıbrıs Cumhuriyeti limanlarında tutuklanan Türk, Alman ve İsrail vatandaşı 3 kişiden sonra mesele gündeme oturdu.

Türk vatandaşı Simon Aykut, Alman vatandaşı Ewa Künzel ve İsrail vatandaşı 25 yaşındaki emlakçı sattıkları gasp edilmiş malların gerçek sahibi olan Kıbrıslı Rum mülteciler tarafından şikayet edildi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti bu tutuklamalarda sadece mültecilerin şikayetlerini işleme koydu.

Yeşiller Partisi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu pasif tutumunu eleştirerek devleti sorumluluk almaya ve görevini yapmaya çağırdı.

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin Kıbrıslı Rum mallarının yağmalanması konusunda gerekli adımları atmamasını eleştiren Yeşiller, 2006 yılında çıkarılan 303 A Ceza Yasası’nın uygulanmasını talep etti. Yasa, gasp edilmiş malları satanlara ve üzerinde yasadışı işlem yapanlara 7 yıl, reklam edenlere 5 yıla kadar hapislik içeriyor. Geçtiğimiz haftalarda tutuklanan Simon Aykut, Ewa Künzel ve 25 yaşındaki İsrailli emlakçı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu yasadan yargılanacak.

Yeşiller Partisi’nin gerçekleştirdiği basın açıklamasından sonra müteahhit çevreleri paniklerken, halkın sosyal medyada yaptığı yorumlarla Yeşiller’in açıklamasına destek verdiği gözden kaçmadı.

2006’DAN BERİDİR UYGULANMAYAN YASA

Basın toplantısının soru-cevap bölümünde gazeteciler giderek karmaşıklaşan mülkiyet konusunun Kıbrıs sorununun çözümü ile nasıl ortadan kalkabileceğini sordu. Bu soru üstüne Oz Karahan “hangi tür çözümü konuşursak konuşalım mülkiyet hakkı bir insan hakkıdır” dedi.

– “Öncelikle ‘sözde çözüm’ statükosunun bu sorunu ortaya çıkardığını kabul etmemiz lazım” diyen Karahan, “Hangi tür çözümü konuşursak konuşalım bu mülk konusunu çözümden ayrı ele almamız gerekiyor. Çünkü mülkiyet hakkı her bireyin insan haklarıyla ilişkilidir. Bu sebeple hangi çözümü konuşursak konuşalım bu konuda presiplere bağlı kalmamız gerekmektedir. Bu prensipler insan haklarıdır ve savaş suçları ile insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı duruştur. Belki daha önceki hükümetler sözde ‘çözüm masası’na zarar gelmesin bahanesiyle yanlış hareketler yaparak bu savaş suçlarına ve insanlığa karşı işlenmiş suçlara gözlerini yummuş olabilir. Ama bu esasen, ahlaken, etik olarak ve uluslararası hukuka göre yanlış bir harekettir” dedi.

HALA GEÇ DEĞİL!

Kıbrıslılar Birliği Başkanı Oz Karahan sözlerini şöyle sürdürdü:

– “Vatandaşlarımızın bilmesi gereken önemli konu, bahsi geçen 303A yasası 2006 yılında yürürlüğe girdi. Ve size söyleyebilirim ki 2006 yılında Trikomo bölgesinde bugünkü gibi bir imar sözkonusu değildi. Girne’nin yarısında bugünkü gibi bir imar söz konusu değildi. Burada anlatmaya çalıştığım şey, eğer Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetlerimiz kendi çıkardıkları yasalara uysalardı Trikomo ve Girne’nin yarısı korunacaktı. Trajedi buradadır. Hala geç değil… Bu kolonizasyonu sonlandırmak mecburiyetindeyiz. Onca yıldır ‘bir tek tutuklamanın bile bu yasadışı imarı durduracağını’ söyleyip durduk. Ve bugün gözlemlediğimiz budur. İşgal bölgesinde inşaatlar neredeyse durdu, şirketler mülk satışı yapamaz durumda ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti yapması gerekenleri yaparsa bu konut inşaatları son bulacak. Ve yine tekrarlıyorum. “Neden 1974 yılından beri birşey yapılmadı” sorusunu da düşünmemiz gerekir ama en azından neden 2006 yılından beri birşey yapmadık?”

Kıbrıs Yeşiller Partisin’in büyük ses getiren açıklamasının tamamı şöyle:

BASIN TOPLANTISI: KIBRISLI RUM MALLARININ GASP EDİLMESİ
22 Ağustos 2024 Perşembe, saat 12:00

Giriş

Kıbrıs Yeşiller Partisi, işgal altındaki topraklarda Kıbrıslı Rumlara ait mülklerin gasp edilmesi meselesinin Kıbrıs sorununun ana unsurlarından biri olduğunu belirtir. Ancak konunun Kıbrıs sorununun çözümüne bırakılamayacağına inanmaktadır. Bunun nedeni basittir. Son yıllarda, Kıbrıslı Rum mültecilerin mülklerinin Kıbrıslı Türkler tarafından kullanılması değil, özellikle yabancılara dağıtılan tarım ve diğer arazilerin daha fazla yağmalanması çözüm yollarını ortadan kaldıracak şekilde devam ediyor. Sayısı artmaya devam eden yerleşimciler ve kırk bin işgalci askerin içinde Kıbrıslı Türklerin bir azınlık olduğu yadsınamaz. Yerleşimcilerin ve işgal askerlerinin devam eden varlığı Kıbrıslı Türklerin yaşamlarını daha da sorunlu hale getirmektedir. Demografik değişiklik bir savaş suçudur (bkz. 1949 Cenevre Sözleşmesi) ve ne zaman bir referanduma gidilse, sonucu büyük ölçüde belirleyen yerleşimcilerin oy kullandığı 2004 deneyiminin tekrarlanması ihtimal dışı değildir.

Büyük ziyafet devam ediyor

İşgal altındaki Kıbrıslı Rum mallarının gasp edilmesiyle birlikte yaşanan gelişmeler, sahadaki durumu olumsuz ve geri dönülemez bir şekilde belirleyecek boyutlara ulaşmıştır. Bu gelişmeleri şekillendiren başlıca faktörler şunlardır:

  • 1995’te sahte devlet tarafından (sözde ‘ilerici’ bir inisiyatifle) çalınan malların ‘kullanıcılarına’ tapu verilmesi kararı
  • Meşruiyeti tartışmalı olan ancak ne yazık ki sorgulanmayan ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’nun daha sonraki işleyişi
  • Mülk satışının yerleşimciler dışında Ruslara, İsraillilere, İranlılara ve Avrupalılara da genişletilmesiyle çalıntı mal satışının yayılması

Yukarıdakiler aracılığıyla, yasal mal sahiplerini mülklerinden uzaklaştırma girişimi, ya başvuruların büyük çoğunluğunda, pratikte şantaj, tazminat/geri ödeme ve hatta başvuranların mülklerinin gerçek değerine kıyasla önemsiz bir miktarla yanıt veren “Komisyon” aracılığıyla yöntemselleşti.

Kıbrıs Cumhuriyeti, garip bir şekilde, olayların bu feci gidişatını durdurmak için hiçbir şey yapmadığı gibi, meşru mal sahiplerini, sunulan son ‘seçeneğe’, yani ‘Komisyon’un seçeneğine kaymamaları için mali tedbirlerle korumak üzere herhangi bir adım da atmadı.

Sadece bu da değil! Hükümet, 2006 yılından bu yana Kıbrıs mevzuatının öngördüğü, gasp edilmiş mülkleri satanlara yedi yıla, satış için reklam verenlere ise beş yıla kadar hapis cezası gibi konuları bile uygulamadı. Mevzuatta yapılan belirli bir değişikliğin [Ceza Kanunu (Böl. 254), Kanun 130(I)/2006, Madde 303A] ceza gerektiren bir suç olarak nitelendirilmesine katılan kişilerin sorumluluklarına ilişkin yeterli ve ayrıntılı bilgilerin bulunması önemlidir. Bu bilgiler Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer almaktadır.

Her halükarda, mevcut Hükümetin, genel ilerlemelerine göre yeterlilikleri değerlendirilecek olan bazı prosedürleri harekete geçirdiğini belirtmekten memnuniyet duyuyoruz.

İşgal rejimi ve Türkiye ile bağlantısı olmayan Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Hükümeti’nin icraatlarını olumlu karşılamakta ve daha fazla tedbir alınmasını talep etmektedirler.

İşgal altındaki bölgelere yapılan ziyaretler için turizm kuruluşlarına verilen sübvansiyonun kaldırılması

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümetinin bunca yıldır işgal altındaki topraklarda, büyük çoğunluğu yerleşimcilere ya da sözde hükümetin temsilcilerine ait olan turistik işletmeleri neden dolaylı olarak sübvanse ettiği merak konusudur.

Kıbrıs Yeşiller Partisi, Hükümetin, turistleri işgal altındaki topraklarda günübirlik gezilere – ve alışverişe – teşvik eden TUI gibi turizm kuruluşlarına devlet sübvansiyonlarını nihayet durdurma yönündeki son kararını desteklemektedir. Bu karar diğer vakalara da uygulanmalıdır.

İşgal bölgesindeki siyasi elitin bu konudaki tepkileri de beklenmekteydi ve bu tepkiler Kıbrıs Hükümetinin kararlarını hiçbir şekilde etkilememelidir. Bu kararlar sadece hukuki değil aynı zamanda ahlaki açıdan da gereklidir. Bu kararlar Kıbrıslı Türkleri değil, işgal rejimi ve onu destekleyen siyasi eliti etkilemektedir.

Yeşiller Partisi bugüne kadar ne yaptı?

Yıllardan beri Ulusal Konsey’de mültecilerin (başka seçeneği olmayanların) işgal rejiminin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmak zorunda kalmamaları için desteklenmelerine yönelik tavsiyeler içeren bir dizi müdahalemiz oldu. Özellikle de Akan Kürşat’ın İtalyan makamları tarafından tutuklanmasıyla başlayan bu süreçte, işgal altındaki topraklarda bulunan Kıbrıslı Rum mallarının gasp edilmesine karşı önlem alınması ihtiyacı Yeşiller’in politikasında merkezi bir konu olarak daha da öne çıkmıştır. Konu, Parti Başkanı’nın bir mektubuyla Cumhurbaşkanı’na iki kez iletilmiş ve Dışişleri Bakanı’nın da katılımıyla Parti’den bir heyet ile Cumhurbaşkanı arasında özel bir toplantı gerçekleştirilmiş ve Cumhurbaşkanı konu hakkında önlem alma sözü vermiştir. Bunu Dışişleri Bakanı ve Müzakereci ile yapılan bir toplantı takip etmiştir. Konu ayrıca Kıbrıslı siyasi partilerin toplantılarında (Slovak Büyükelçiliği’nin başkanlığında) ve TV/radyo yayınlarında da gündeme getirilmiştir. Ayrıca konunun çeşitli yönlerinin ayrıntılı olarak sunulduğu özel bir basın toplantısı da düzenlenmiştir.

Bugün ne talep ediyoruz

  • Hükümet, Kıbrıslı Rum mallarının gasp edilmesine karşı politikanın uygulanmasına devam etmelidir. Mal sahiplerinin mülklerinin gasp edildiği vakaları bildirmesi teşvik edilmelidir, ancak mevcut tüm kaynaklar aracılığıyla kanıt aramak Devletin sorumluluğundadır. Üç gaspçının vakasının yanı sıra (üçü de vatandaşların şikayetleri üzerine) çok sayıda başka vaka da bulunmaktadır.
  • Hükümetin, cezai bir suç olarak tanımlanan böyle bir suça müsamaha gösterilerek güven tesis edilemeyeceğine dair açık beyanı gerekmektedir [130(I)/2006].
  • Kıbrıs Cumhuriyeti diplomatik misyonlarının, vatandaşlarını işgal altındaki mülkleri satın almaktan caydırmak amacıyla konunun hukuki ve ahlaki boyutunu kendi ülkelerine tanıtmaları için harekete geçirilmesi gerekmektedir.

About the author