Hükümet Sözcüsü: Hakan Fidan’ın tüm senaryolarına hazırlıklıyız

Lefkoşa, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Eylül’de düzenlenecek olan Gayriresmî Dışişleri Bakanları Konseyi (Gymnich) toplantısına katılımını, Ankara’nın Avrupa yolundaki gerçek tutumunu ve niyetlerini belirleme fırsatı olarak görüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, tüm senaryolara hazırlıklı.

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, cuma günü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk Dışişleri Bakanlığının beyanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Letymbiotis, Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un Kıbrıs Cumhuriyeti’nin süreklilik arz eden tutumlarını ortaya koyacağını ve bu tutumların Avrupa ortakları tarafından da sıkça dile getirildiğini ifade etti.

Letymbiotis, “Türk Dışişleri Bakanı’nın Avrupa İşleri Gayriresmî Konseyi toplantısına katılımı, Türkiye’nin Avrupa yolundaki gerçek tutumunu ve niyetlerini belirleme fırsatı sunmaktadır. Türkiye’nin almayı düşündüğü adımlar da burada önemli” dedi.

Türkiye’nin, Türk Dışişleri Bakanlığının önceki gün yaptığı açıklamada yer alan konularla gerçekten ilgilenmesi durumunda, Avrupa Konseyi’nin nisan ayındaki sonuç bildirgesinin Türkiye’nin Avrupa yolunu belirlediğini ve Kıbrıs konusundaki ilerlemeyle açık bir bağlantı kurduğunu kaydetti.

Letymbiotis, “Tüm senaryolara hazırlıklıyız. Türkiye’nin yapıcı bir tutum sergilemesini umuyoruz. Her durumda, 27 AB üyesi ülkenin Dışişleri Bakanları, konuk Türk Dışişleri Bakanı’nın yanında olacak ve kendi sonuçlarını çıkaracaklar” ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine, Bakan Kombos’un 27 üye ülke önünde Fidan’dan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımasını isteyip istemeyeceğine dair soruya Letymbiotis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin süreklilik arz eden tutumları, Dışişleri Bakanı tarafından ortaya konacaktır” yanıtını verdi.

Başka bir soruda, DİKO Milletvekili Pavlos Mylonas’ın Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in seçim vaatlerini yerine getirmediği yönündeki açıklamalarını yorumlamaktan kaçınan Letymbiotis, “Her milletvekili kendi görüşlerini ifade etme hakkına sahiptir. Cumhurbaşkanı’nın hem seçim öncesi hem de sonrası tutumlarına bakarsanız, Kıbrıs sorunu gibi ulusal meseleleri nasıl yönettiğine dair tutarlılık ve süreklilik olduğunu göreceksiniz” şeklinde konuştu.

Letymbiotis, Cumhurbaşkanı’nın inisiyatiflerinin, yedi yıllık bir duraklamadan sonra Kıbrıs sorununda hareketliliği sağladığını belirterek, daha fazla ilerleme umut ettiklerini ifade etti. “Henüz memnun değiliz çünkü müzakereler yeniden başlamadı. Ancak uluslararası toplum artık bizim yapıcı tutumumuzun, müzakerelerin istenen yeniden başlaması için gerekli olumlu ortamı oluşturduğunu kabul ediyor” diye ekledi.

Kıbrıs sorununda ilerleme sağlamak için atılması gereken adımlara vurgu yapan Letymbiotis, son bir buçuk yılda Cumhurbaşkanı’nın göreve başlamasından bu yana yapılan eylemlerin bir miktar hareketlilik sağladığını belirtti. “Umuyoruz ki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin girişimi olumlu sonuçlar doğurur” dedi.

Bugün Kıbrıs sorunuyla ilgili bir toplantı yapıldığını ve bu toplantının esasen koordinasyon amaçlı olduğunu belirten Letymbiotis, 13 Eylül’de yapılacak olan Ulusal Konsey toplantısında Cumhurbaşkanı’nın katılımcılara bilgi vereceğini ve fikir alışverişi yapılacağını hatırlattı.

Başka bir soru üzerine, Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın New York’taki olası bir üçlü toplantıya dair açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Letymbiotis, Kıbrıs tarafının Birleşmiş Milletlerle sürekli iletişim hâlinde olduğunu ifade etti. Letymbiotis, “Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler tarafından böyle bir toplantının düzenlenmesi olasılığına dair daha önce bilgi vermiştir. Bu tür bir toplantının doğru bir adım olduğunu düşünüyoruz ve bunu Cumhurbaşkanı görevine geldiğinden beri hedefliyoruz” dedi.

Son olarak, TUI’nin günlük turlarını durdurma kararına ve Varoşa’daki otel ve konaklama yerlerinin açılması yönündeki tehditlere ilişkin olarak Letymbiotis, her bir durumun ciddiyetle değerlendirildiğini belirtti. “Gelişmeleri takip ediyoruz ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarlarını korumak adına gerekli diplomatik adımları atıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (KHA)

About the author