Tasos Isaak’ın katil zanlısının ailesi Rum topraklarıyla zengin oldu

Fanis Makrides – Nihai provokasyon ve hoşgörü… Tasos Isaak’ın (11/8/1996) vahşice öldürülmesi olayının zanlılarından biri olan yerleşimci Erhan Arıklı’dan hesap sorulmadığı gibi, ailesi de çalıntı Kıbrıs Rum topraklarıyla zenginleşmeye devam ediyor.

Bu durum, Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği Hareketi’nin işgal altındaki topraklarda Kıbrıs Rum mallarını mümkün olan en kötü şekilde zimmetine geçirdiği iddia edilen iki düzine ticari kuruluşun ayrıntılarını ilk kez kamuoyuna açıkladığı dünkü ifşaatlarından ortaya çıkmaktadır.

Hareket tarafından Lefkoşa’nın merkezindeki ofislerinde düzenlenen ve Başkan Yardımcısı Kyriakos Tsimilli’nin ana konuşmacı olarak katıldığı basın toplantısında, Ekologların mülklerin gasp edilmesine ilişkin resmi pozisyonları ifade edilirken, konut birimleri satarak Kıbrıs Rum toprakları üzerinde yasadışı gelişmeler yaptığı iddia edilen 24 şirketin listesi gazetecilere iletildi.

Bu şirketler arasında, işgal bölgelerinin sözde hükümetinin “ulaştırma bakanı” olarak atanan 67 yaşındaki Erhan Arıklı’nın ailesi de bulunuyor.

Tsimilli, bu tüzel kişiliklerin listesinin Hareket tarafından yapılan bir araştırmanın ardından ortaya çıktığını belirterek, bunların ifşa edilmesinin “hükümetin ve ilgili servislerin bilmesi” ve böylece gerekli önlemlerin alınabilmesi için olduğunu sözlerine ekledi.

Hareket’in başkan yardımcısının açıklamalarının özüne gelince, Sayın Tsimillis iki eksende hareket etti. Bir yandan, Ekologların hükümetin son aylarda işgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum mülklerinin gasp edilmesine son verme çabalarını memnuniyetle karşıladığı mesajını üstü kapalı bir şekilde verdi. Ancak öte yandan, mevcut hükümetin icraatlarından ziyade, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mülkiyet konusunda işlenen suçlar karşısında uzun süredir devam eden eylemsizliğini de eleştirdi.

NE TALEP EDİYORLAR

Aynı zamanda, mevcut yöneticiler tarafından yapılması gereken daha çok şey olduğu mesajını vererek, Ekologların Kıbrıslı Rumlara yönelik ziyafetin sona erdirilmesi için uzun süredir devam eden çabalarından bahsetmeyi de ihmal etmedi.

Sayın Tsimillis’in medya temsilcileri önünde yaptığı ilk konuşmanın sonunda, Hareket’in konuyla ilgili olarak Kıbrıs devletinden talep ettiği üç noktaya atıfta bulunması bunun bir göstergesidir:

-Hükümet, Kıbrıslı Rum mallarının gasp edilmesine karşı politikanın uygulanmasına devam etmelidir. Mal sahiplerinin mülklerinin gasp edildiği vakaları bildirmesi teşvik edilmelidir, ancak mevcut tüm kaynaklar aracılığıyla kanıt aramak Devletin sorumluluğundadır. Üç gaspçının vakasının yanı sıra (üçü de vatandaşların şikayetleri üzerine) çok sayıda başka vaka da bulunmaktadır.

-Hükümetin, cezai bir suç olarak tanımlanan böyle bir suça müsamaha gösterilerek güven tesis edilemeyeceğine dair açık beyanı gerekmektedir [130(I)/2006].

-Kıbrıs Cumhuriyeti diplomatik misyonlarının, vatandaşlarını işgal altındaki mülkleri satın almaktan caydırmak amacıyla konunun hukuki ve ahlaki boyutunu kendi ülkelerine tanıtmaları için harekete geçirilmesi gerekmektedir.
Aslında Sayın Tsimilis, yukarıda belirtilenlerin hareket tarafından bu yılın başında Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’e gönderilen bir mektupta da yer aldığını söyledi.

“HİÇBİR ŞEY YAPMADI”

Kyriakos Tsimilis, sorunun “röntgenini çektikten” sonra, sözde devletin “yetkililerinin” mülkiyet meselesiyle ilgili eylemlerinden bahsederek, önceki hükümetlerin sorumluluklarından söz etti. Söylediklerine bakılırsa, ateş esas olarak eski Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in yönetimine yönelikti.

İlk olarak, “işgal altındaki Kıbrıs Rum mallarının gasp edilmesiyle yaşanan gelişmelerin, sahadaki durumu olumsuz ve geri döndürülemez bir şekilde önceden belirleme eğiliminde olduğunu” söyledi ve ardından mevcut duruma yol açan ana faktörleri detaylandırdı.

Ona göre bunlar şunlardır:

>> 1995 yılında sahte devletin (“ilerici” bir girişimle) çalınan mülklerin “kullanıcılarına” mülkiyet tapusu verme kararı.

>> Daha sonra meşruiyeti tartışmalı ama ne yazık ki sorgulanmayan “Taşınmaz Mal Komisyonu”nun faaliyete geçmesi.

>> Mülk satışının yerleşimciler dışında Ruslara, İsraillilere, İranlılara ve Avrupalılara da yayılmasıyla çalıntı mal satışının genişlemesi.

>> Yukarıdakiler aracılığıyla, yasal mülk sahiplerini mülklerinden uzaklaştırmak için sistematik bir girişimde bulunuldu, ya da başvuruların büyük çoğunluğunda, uygulamada fahiş bir şekilde tazminat / geri ödeme ve gerçekten de başvuranların mülklerinin gerçek değerine kıyasla önemsiz bir miktarla yanıt veren “Komisyon” aracılığıyla.

Bay Tsimillis daha sonra eleştirel bir tavır takındı: “Kıbrıs Cumhuriyeti, garip bir şekilde, bu feci gidişatı durdurmak için hiçbir şey yapmadı ve hak sahiplerini, sunulan son ‘seçenek’ olan ‘Komisyon’ seçeneğine kaymamaları için korumak amacıyla herhangi bir mali önlem almadı. Ve bu da yeterli değildi! Hükümet, Kıbrıs mevzuatının 2006 yılından bu yana öngördüğü, yabancı mülkleri satanlara yedi yıla kadar, satılık ilanı verenlere ise beş yıla kadar hapis cezası verilmesini bile uygulamadı. Mevzuatta yapılan özel bir değişiklikle [Ceza Yasası (Fasıl 254), 130(I)/2006 sayılı Yasa, Madde 303A] cezai suç olarak sınıflandırılan bu olaya karışanların sorumluluklarına ilişkin yeterince ayrıntılı bilginin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alması dikkat çekicidir.

Hristodulidis hükümetini eleştirel referanslarının dışında tutmakta gecikmedi: “Her halükarda, mevcut hükümetin, genel gidişatının gelişimine bağlı olarak yeterliliği değerlendirilecek bazı prosedürleri harekete geçirdiğini memnuniyetle not ediyoruz. İşgal rejimi ve Türkiye ile bağlantısı olmayan Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs hükümetinin icraatlarını olumlu buluyor ve daha fazla tedbir alınmasını istiyorlar.”

EKOLOJİSTLERİN AÇIKLADIĞI LİSTE

Ekolojistler – Yurttaşlar İşbirliği Hareketi tarafından yapılan bir araştırmanın ürünü olan gaspçılar listesi, şirketlerin isimlerini, bunlarla ilgili verileri, bunlarla bağlantılı kişilerin isimlerini ve aynı zamanda yetkili makamların bilgi alabileceği araştırma kaynaklarını içermektedir.

LEWIS TRUST GROUP (David Lewis), ARKIN GROUP (Erbil Arkın, Ahmet Arkın, Sinan Arkın), ARIKLI AİLESİ (Ayhan Arıklı, Erkan Arıklı), DND HOMES (Ozan Dökmecioğlu), UZUN İNŞAAT (Gürsel Uzun, Şefik Uzun), AVRASYA İNŞAAT (Fuat Karatoprak, Suat Karatoprak), ÖZOK ESTATE (Ali Özok), KIBRIS DEVELOPMENTS (Çağatay Özbirim, Harper Özbirim, Çağla Özbirim), NOYANLAR GROUP OF COMPANIES (Ahmet Noyan, Denizhan Kanatlı, Gökhan Noyan, Mustafa Noyan, Sultan Noyan), DÖVEÇ CONSTRUCTION (Burçin Döveç), NORTHERN LAND (Koral Bozkurt), AKOL GRUP (Niyazi Şanal), ÖZYALÇIN İNŞAAT (Yağmur Özyalçın, Yaprak Özyalçın), UMAY GRUP (Hüseyin Umay), FARZ ŞİRKETLER GRUBU (Erman Çitim), CARRINGTON GRUP (Şükrü Karakaya), OMAĞ ŞİRKETLER GRUBU (Kemal Omağ, Şaziye Omağ), 4ER İNŞAAT (Nihat Dörter, Metin Dörter, Begüm Dörter), LEWIS CLAYDON DEVELOPMENTS (Bryn Lewis, Alan Claydon), AROK CONSTRUCTION (Yusuf Turanlı), FAMAGUSTA CONSTRUCTION (Cafer Gürcafer), IMMOBILIEN NORD ZYPERN (Mesut Volkan), TEKÇE OVERSEAS GAYRIMENKUL (Bayram Tekçe), NORTH SKY PROPERTY (Erdem Çıtıl).

(23 Ağustos 2024 tarihinde Fileleftheros gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author