Kıbrıs, 20 yaş altı Dünya Atletizm Şampiyonası’na sekiz sporcuyla katılacak

Kıbrıs, 27-31 Ağustos tarihleri arasında Peru’nun Lima kentinde düzenlenecek olan 20 Yaş Altı Dünya Atletizm Şampiyonası’nda sekiz sporcuyla temsil edilecek. Dünya Atletizm Birliği’nin 1 Ekim 2023 ile 4 Ağustos 2024 tarihleri arasında belirlediği eleme süreleri içerisinde sekiz Kıbrıslı sporcu, kendi branşlarında limitleri geçerek Güney Amerika’daki bu önemli organizasyonda yer almaya hak kazandı.

Peru’nun başkenti Lima, şampiyonada dünya çapında 134 ülkeden 1700’den fazla sporcuyu ağırlayacak. Kıbrıs gibi küçük bir ülkenin bu prestijli organizasyonda sekiz temsilciyle yer alması büyük bir başarı olarak nitelendiriliyor. 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası’nda, yakın zamanda Paris’teki Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden veya önemli başarılar elde eden sporcuların da yarışması bekleniyor.

Kıbrıs atletizm tarihinde ve 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonaları’nın 20 yıllık geçmişinde ilk kez, iki altın madalya kazanma umudu bulunuyor. Kıbrıs Atletizm Federasyonu (KAF), bu umudun son yıllarda kendi yaş gruplarında dünyanın en iyi çekiç atıcıları arasında yer alan İosif Kesides ve Valentina Savva sayesinde yeşerdiğini belirtiyor. Her iki sporcu da 15 yaşından beri dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor ve bu, her ikisi için de art arda üçüncü 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası olacak.

İosif Kesides, 17 yaşına girmeden iki hafta önce, 2022’de Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen şampiyonada bronz madalya kazanmıştı. Panikos Charalambous’un talebesi olan Kesides, bu yıl hem erkekler çekiciyle (7,26 kg) 72,23 metrelik derecesiyle hem de gençler çekiciyle (6 kg) 80 metreyi geçen tek sporcu olarak 81,07 metrelik derecesiyle dünyada yılın en iyi derecelerine imza attı. KAF, Kesides’in Lima’da yapması gereken tek şeyin hem elemelerde hem de finalde konsantrasyonunu koruyarak beklentileri karşılamak ve Kıbrıs’a ilk altın madalyasını kazandırmak olduğunu belirtiyor.

Valentina Savva ise son iki şampiyonada (16 ve 17 yaşındayken) podyumu kıl payı kaçırarak 2021’de Nairobi’de beşinci, 2022’de Cali’de dördüncü olmuştu. 18 Temmuz 2024’e kadar 18 Yaş Altı ve 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonu unvanını elinde bulunduran Savva, bu yıl da dünyada yılın en iyi derecesine sahipti. Ancak Çinli Yihe Zhang’ın 72,25 metrelik atışıyla zirveye yerleşmesi, Savva’yı daha iyi atışlar yapmaya ve hakimiyetini kanıtlamaya itebilir.

Bu yıl Valentina Savva için oldukça sıra dışı bir yıldı. Sezona kendisini yetiştiren antrenörü Giorgos Arestis ile başlayan Savva, daha sonra KAF antrenörü Konstantinos Stathelakos’un ekibine katıldı. 1 Şubat’ta Güney Afrika’da geçirdikleri trafik kazasında Stathelakos’u kaybettiklerinde Savva da oradaydı.

19 yaşındaki Kıbrıslı millî sporcu, daha sonra Atina’da Yiannis Barlis’in gözetiminde çalışmaya başladı ve onunla birlikte ilk kez bir Avrupa Şampiyonası’nda yarıştı. Temmuz ayından bu yana ise Kıbrıs’a geri döndü ve merhum Konstantinos Stathelakos’un eşi ve Kıbrıs çekiç atma rekorunun sahibi Skevi Theodorou tarafından çalıştırılıyor.

Bu yılki önemli ve zorlu değişikliklere rağmen Valentina Savva, 67 metrenin üzerinde istikrarlı atışlar yapıyor. Lima’daki hedefi ise kişisel en iyi derecesini (67,87 metre) geçmek ve zirveye çıkmak.

20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde eden diğer sporcular arasında finale kalma ve madalya kazanma umudu olan bir diğer isim ise Emilia Kolokotroni.

Giannos Apostolidis’in sporcusu Kolokotroni, 64,49 metrelik derecesiyle katılımcılar arasında bu yılın en iyi altıncı derecesine sahip olarak Peru’ya gidiyor. Üçüncü kez katılacağı 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası’nda finale kalıp kalamayacağı ise kendi performansına bağlı olacak.

Diğer sporcular için başarı elde etmek biraz daha zor görünüyor. Ancak birincil hedefleri kendilerini aşmak ve bunu başarırlarsa bu yılki derecelerine göre katılımcı listesinde bulundukları yerden daha iyi bir derece elde edebilirler.

Formunda olduğu takdirde uzun atlamada Andreas Machallekidis (Antrenör: Giorgos Skender) beklenmedik bir başarı elde edebilirken, çekiç atmada Kyriakos Kaittanis (Antrenör: Genethlis Stavrou) da sürpriz yapabilir.  Kyriakos Genethlis (Disk atma, Antrenör: Michalis Pochanis), Dimitris Christofis (Sırıkla atlama, Antrenör: Giorgos Apostolidis) ve Stavrianna Adamou (100 metre engelli, Antrenör: Orestis Sofokleous) için ise işler daha zor görünüyor.

Kıbrıs kafilesi, 23 Ağustos 2024 Cuma günü şafak sökerken Larnaka Havalimanı’ndan kalkacak uçakla Atina ve Madrid aktarmalı olarak Peru’nun Lima kentine hareket edecek. Kafile başkanlığını KAF Yönetim Kurulu üyesi Elena Andreou yaparken, antrenörler Panikos Charalambous, Giorgos Apostolides ve Giorgos Skender olacak. (KHA)

About the author