Kıbrıs AB Dönem Başkanlığı’na hazırlanıyor

Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna, 2026’nın ilk yarısında devralacağı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı hazırlıkları kapsamında Kıbrıslı Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Pazartesi günü gerçekleşen toplantıda Rauna’ya, AP üyeleri Loucas Fourlas, Giorgos Georgiou, Geadis Geadi ve Kostas Mavrides eşlik etti.

AB Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı Sekreteryasından edinilen bilgiye göre, toplantıda 2026’daki dönem başkanlığı hazırlıkları ele alındı. Raouna, AP üyelerini başlatılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi ve dönem başkanlığı süresince yürütülecek iş birliği ve Kıbrıs’ın Polonya ve Danimarka ile birlikte oluşturacağı Dönem Başkanlığı Üçlüsünün öncelikleri konularında görüş alışverişinde bulundu.

Aynı kaynaklar, Üçlünün öncelikleri hakkında istişare sürecinin devam ettiğini ve sürecin 2025’in başında Polonya’nın dönem başkanlığını devralmasından önce, yıl sonunda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Buna paralel olarak, Kıbrıs’ın ulusal programının hazırlanması için istişarelere 2025 sonu itibarıyla başlanacak.

Yetkililer ayrıca, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Lefkoşa ve Brüksel’deki Daimî Temsilcilik Sekreteryasında personel alım sürecinin devam ettiğini kaydetti. Personel alım sürecinin, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan kapsamlı bir plana bağlı olarak farklı aşamalarda tamamlanması bekleniyor.

Toplantıda, AP üyeleri Michalis Hadjipantela ve Fidias Panayiotou’nun diğer programları nedeniyle yer almadığı, Hadjipantela ile akşam saatlerinde bir görüşme ayarlandığı belirtildi. (KHA)

About the author