İngiliz sağlık personeli Ağrotur’da bekletiliyor

100’den fazla Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) çalışanı, Orta Doğu’daki artan gerilim nedeniyle olası bir Lübnan tahliye operasyonuna hazırlık amacıyla haftalardır Kıbrıs’taki Akrotiri Britanya Egemen  Üssü’nde bekletiliyor.

Daily Mail’in haberine göre, aralarında doktor, cerrah, acil tıp teknisyeni ve hemşirelerin de bulunduğu ekip, “haftalardır yapacak bir şeyleri olmadan bekletiliyor.”

Gazete, bu sağlık çalışanlarının Kıbrıs’ta bulunmasının, hâlihazırda personel sıkıntısı çeken Birleşik Krallık hastanelerini olumsuz etkilediğini ve bu gelişme nedeniyle randevuların ertelendiğini veya iptal edildiğini yazdı. Haberde ayrıca, personelin Kıbrıs’ta henüz tek bir vakaya müdahale etmek zorunda kalmadığı belirtildi.

Bununla birlikte, Birleşik Krallık yetkililerinin olası bir Lübnan savaşına karşı hazırlıklı olma çabaları kapsamında, personelin en az iki hafta daha Akrotiri’de kalması bekleniyor.

Öte yandan, personelin Birleşik Krallık’a geri dönüş emrini kimin vereceği konusunda kafa karışıklığı yaşandığı, NHS yönetimi, Savunma Bakanlığı veya başka bir bakanlığın yetkili olup olmadığı konusunda belirsizlik olduğu belirtiliyor.

Mail’in görüştüğü ekip üyelerinden birinin, “Hepimiz burada mahsur kaldık; bu arada NHS ülkede çöküyor. İşimizin başına dönmemiz gerekiyor, ancak kimsenin emir verme yetkisi yok gibi görünüyor” dediği iddia edildi.

Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, hükûmetin önceliğinin Orta Doğu’daki gerilimi azaltmak olduğunu, ancak aynı zamanda çeşitli acil durumlara yeterince müdahale etmek için Birleşik Krallık personelinin nerede konuşlandırılması gerektiğinin sürekli olarak değerlendirildiğini belirtti.

Büyük Britanya Hükûmeti, Kıbrıs’taki üslerindeki askerî varlığını arttırmış durumda. Birleşik Krallık’taki birliklerden daha fazla asker, Lübnan’daki gelişmelere bağlı olarak bölgeye konuşlandırılmaya hazır halde bekletiliyor.

Doğu Akdeniz’de hâlihazırda Kraliyet Donanması’na ait iki gemi, HMS Duncan destroyeri ve RFA Cardigan Bay çıkarma gemisi bulunuyor. Ayrıca askerî helikopterler de hazır bekletiliyor.

Dışişleri Bakanı David Lammy, yaz tatilinden önce parlamentoda yaptığı açıklamada, Lübnan’da yaklaşık 16.000 Britanya vatandaşının bulunduğunu bildirmişti. (KHA)

About the author