AB Dışişleri Bakanları Fidan’la Kıbrıs sorununu görüşecek

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Brüksel’deki Bakanlar gayriresmî toplantısı (Gymnich) kapsamında bugün yapılacak olan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir çalışma yemeğinde AB-Türkiye ilişkilerini görüşecek.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, salı günü Kıbrıs ile ilişkilerin AB-Türkiye ilişkilerinin önemli bir parçası olduğunu ve Türkiye ile yapılacak görüşmenin, çıkarların “birleştiği veya örtüştüğü” bir dizi konuyu kapsamasının beklendiğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, gayriresmî toplantıya katılmak üzere çarşamba günü Brüksel’e gitti.

Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefleyen Türkiye’nin toplantıya katılımı beş yıllık bir aradan sonra gerçekleşiyor.

Bakanlar, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bu ülkeye yönelik devam eden Rus saldırganlığı hakkında da görüş alışverişinde bulunacak ve ardından Venezuela’daki güncel gelişmeler hakkında bilgi verecek.

Toplantı, Birleşmiş Milletler Gazze İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Örgütü Özel Koordinatörü Sigrid Kaag’ın katılımında Gazze’deki insani durumla ilgili bir tartışmayla sona erecek.

Bu arada Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, gayriresmî toplantının aralarında perşembe günü Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile bir araya gelecek.

Yunan diplomatik kaynaklarına göre, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Eylül ayında New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme göz önünde bulundurularak gerçekleşecek toplantının gündeminde Avrupa-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve Türk-Yunan ilişkileri yer alacak.

Yunan kaynaklar, gayriresmî toplantı şeklinde gerçekleşecek öğle yemeğine beş  yıl aradan sonra bir Türk Dışişleri Bakanı’nın katılacak olması özellikle önemli olduğuna dikkat çekiyorlar ve bu katılımın kendilerine, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları önünde kendilerini ilgilendiren konuları gündeme getirme fırsatı verdiğini söylüyorlar. (KHA)

About the author