Dışişleri Bakanı Kombos Hakan Fidan’dan “samimiyet” bekliyor

Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları gayriresmî toplantısı çerçevesinde yapılacak çalışma öğle yemeği sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile “anlaşmazlık olduğu konularda ve AB-Türkiye konularında atılacak adımlar konusunda samimi ve açık bir tartışma” yer almasını beklediğini söyledi.

AB Dışişleri Bakanları gayriresmî toplantısına katılmadan önce açıklamada bulunan Bakan Kombos, AB üye ülkelerinin liderlerinin AB-Türkiye ilişkilerinin bir sonraki adımlarının çerçevesini belirlediklerini; Türkiye’nin bölgesel rolünü ve perspektiflerini, aynı zamanda yükümlülüklerini de tanıdıklarını ifade ederek “seçenek Türkiye’ye bağlıdır” dedi.

Kombos, devamla, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs sorunuyla ilgili konular AB-Türkiye konularına bağlı olduğunu da belirtti.

“Türkiye’nin bölgesel bir oyuncu rolü kabul ediliyor ancak bunun sorumluluklar da var” diye vurgulayan Konstantinos Kombos, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin perspektifleri olduğunu ancak bunların talepleri de olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki beklentileriyle ilgili  bir soruya Bakan “tahminlerde bulunmak istemiyorum; yaklaşımımızda olduğu kadar beklentilerimizde de ihtiyatlı olmamız gerekir” diye sözlerine ekledi.

AB Dışişleri Bakanları gayriresmî toplantısına atıfta bulunan Kombos, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’nın AB Bakanlarını son gelişmeler hakkında bilgilendireceğini söyledi.

Orta Doğu’daki gelişmeler hakkında Kombos toplantıda gerilimi düşürmeyi destekleyeceğini ve “bu gerilimi düşürmeyi başarmak amacıyla gerekli tüm önlemlerin alınması” çağrısında bulunacağını belirtti.

Bakan Kombos, Gazze’de yaşanan kötü insanî krize de değinerek Gazze Kıdemli İnsanî Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag’ın toplantıya katılacağını ifade ederek Kıbrıs’ın Kaag’ın rolü ve talimatlarına yönelik desteğini teyit etti. (KHA)

About the author