KHA’ya konuşan kaynaklar: Guterres-Tatar-Hristodulidis görüşmesinin hazırlıkları sürüyor

Kıbrıs Haber Ajansının iyi haber alan kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, eylül ayında New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde BM Genel Sekreteri (BM GS) Antonio Guterres ile Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar arasında bir görüşmenin yapılması yönündeki çalışmalara devam edildiği belirtildi.

Aynı kaynaklar, durumun “sonunda bir şeyler yapılabilir” şeklinde gelişmesinin mümkün olduğunu da ifade ediyorlar.

Kaynakların KHA’na belirttikleri gibi şu anki durum ve karşı tarafın pozisyonu itibariyle, Kıbrıs Rum tarafı bir engelle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Kıbrıs Türk tarafının kendi tutumu üzerinde ısrar etmeye devam etmesini yorumlayan aynı kaynak “büyük bir ihtimale değişiklik olmayacak ancak BM GS’in konuyu nasıl halledeceğini göreceğiz” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın AB Dışişleri Bakanları gayriresmî toplantısına katılması hakkında ise aynı kaynak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Hakan Fidan arasında yapılacak görüşmenin “Kıbrıs konusunda bazı adımların atılmasına yönelik daha fazla çalışmalar yapılması olanağı sunuyor; ancak Brüksel’de görüşmelerin yer alması Kıbrıs sorununda adımlar atılacağı anlamına gelmiyor” diye sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in eylül ayında BM Genel Kurulu için New York’a yapacağı ziyaret ve görüşmelerin ayarlanıp ayarlanmadığıyla ilgili başka bir soruya aynı kaynak, Cumhurbaşkanı’nın Sekretarya ve BM Genel Sekreteri ile olağan görüşmelerde bulunacağını ancak bunların henüz kesinleşmediği yanıtını verdi. (KHA)

About the author