AB Dışişleri Konseyi toplantısında Türkiye’yi Kıbrıs işgalinden dolayı üzmediler

Brüksel’de perşembe günü düzenlenen gayriresmî AB Dışişleri Konseyi toplantısında, AB’nin 27 Dışişleri Bakanı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bir araya geldi. Toplantıda AB’nin komşularındaki jeopolitik durum ve Kıbrıs sorunu ile Orta Doğu’daki durum gibi Avrupa-Türkiye ilişkilerini zorlaştıran konular ele alındı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, Hakan Fidan’ın katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Borrell, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın beş  yıl aradan sonra ilk kez AB Dışişleri Konseyi’ne davet edildiğini vurguladı. 

Borrell, Kıbrıs sorununa özel olarak değinildiğini ve pek çok üye ülkenin Türk Dışişleri Bakanı ile yapılan çalışma yemeğinde bu konuya atıfta bulunduğunu belirtti. “AB’nin Kıbrıs’ın pozisyonlarına saygı duyarak dayanışmasını ve siyasi diyalog yoluyla bir çözüm arayışımızı ifade ettik” diyen Borrell, Türkiye Dışişleri Bakanı’na yapılan bu davetin “Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için diyalog sürecini yeniden başlatmak adına atılmış ilk adım olmasını” umduğunu söyledi.

Borrell ayrıca, Türkiye’nin AB ile katılım müzakerelerinin yeniden başlatılmasını talep edip etmediği sorusuna, Türkiye’nin aday ülke statüsünde olduğunu ve olmaya devam edeceği, dolayısıyla müzakerelerin yeniden başlatılması talebinin anlaşılabilir olduğu yanıtını verdi. Ancak Türk tarafından müzakerelerin başlaması için belirli bir tarih önerilmediğini de sözlerine ekledi. (KHA)

About the author