Afrodit Gaz Sahası ortaklarından güncellenmiş geliştirme planı

NewMed Energy, pazar günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki Afrodit gaz sahası için güncellenmiş bir geliştirme ve üretim planını onaylanması için 30 Ağustos’ta Kıbrıs hükûmetine sunduğunu duyurdu. Saha ortakları NewMed Energy, Chevron ve Shell tarafından hazırlanan plan, 2019’dan itibaren daha önce onaylanan geliştirme ve üretim planını temel alıyor.

Güncellenmiş plana göre, Afrodit sahasından gaz üretimi ve işlenmesi, sahanın üzerinde konumlandırılacak yüzer bir üretim ünitesine bağlı dört adet deniz altı kuyusu aracılığıyla gerçekleştirilecek. Bu ünite, günde yaklaşık 800 milyon metreküp (MMCF) nominal maksimum üretim kapasitesine sahip olacak. Basın açıklamasında, doğal gazın daha sonra boru hattıyla Mısır’ın iletim sistemine ihraç edileceği belirtildi.

Sahanın işletmecisi Chevron’un mevcut tahmini, yenilenen geliştirme ve üretim planının maliyetinin yaklaşık dört  milyar dolar olacağını gösteriyor. Bu tahmin, Ön Mühendislik Tasarımı (FEED) dâhil olmak üzere teknik ve ekonomik çalışmalar tamamlanmadan önce yapıldı.

NewMed Energy CEO’su Yossi Abu, “Kalkınma planını Kıbrıs Enerji Bakanı’nın direktiflerine göre güncelledik ve şimdi sahanın geliştirilmesinde hızlı ilerlemeyi sağlamak için onay bekliyoruz” dedi.

Abu, Afrodit sahasının geliştirilmesinin, Doğu Akdeniz havzasında doğal gaz etrafında bölgesel iş birliğinin güçlendirilmesi yolunda atılan bir diğer adım olduğunu vurguladı. (KHA)

About the author