Arkeolojik keşifler Kıbrıs’a yeni pencere açıyor

Kalkolitik dönemi yerleşim yeri olan Chlorakas-Palloures’te yapılan kazılarda birkaç önemli keşif yapıldı.

Eski Eserler Dairesinden salı günü yapılan açıklamada, Palloures kazılarının Kıbrıs’taki Kalkolitik döneme ve yaşama dair yeni ve heyecan verici öngörüler sağladığı belirtildi.

Keşifler arasında altı yaşında bir çocuğun mezarı, iki bakır obje ve 5000 yıl önce orada yaşayan insanların beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi taşıyan objeler yer aldı.

Leiden Üniversitesinde Profesör olan Dr. Bleda Düring’in yönetiminde yürütüldüğü kazılarda, MÖ 3500-2500 yılları arasındaki Kalkolitik döneme ait bir dizi “yanmış yuvarlak evde” kazı yapıldı.

Yanmış yuvarlak evlerde, tabanlarında tamamlanmış ancak çökmüş kaplarla kül birikintileri bulundu.

Dikkat çeken keşifler arasında, el kemiklerinde rahatsızlığı olan altı yaşında bir çocuğun mezarı yer alıyor. Çocuğun, başı aşağı bakacak şekilde alışılmadık bir pozisyonda gömülmesinin çok ilginç olduğu kaydedildi.

Arkeologlara adadaki en eski metalürji gelişimi hakkında önemli bilgiler sağlayan diğer ilginç bulgular, bir kolye, bir keski ve iki bakır nesne oldu.

Eski Eserler Dairesi’nin açıklamasında, bu yıl Palloures’te yapılan bir diğer önemli keşfin, yaklaşık 30 koprolitinin (fosilleşmiş hayvan dışkısı) bulunması olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Bu, bize 5000 yıl önce Palloures’te yaşayan toplumun beslenme şekli ve sağlığı hakkında bilgi verebilir” denildi. (KHA)

About the author