Avrupa Komisyonu’ndan Kıbrıslı Türklere 39,5 milyon Euro

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak ve Kıbrıs Türk toplumunun sosyoekonomik kalkınmasını desteklemek amacıyla 2024 yılı için 39,5 milyon avroluk yeni bir malî yardım paketi onayladı.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılı programının, Halloumi/Hellim için Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) statüsü ve Yeşil Hat Ticaretinin Güçlendirilmesi gibi Yardım Programı’nın temel amiral gemisi projelerinin uygulanmasını daha da destekleyeceği belirtildi.

Açıklamada, Hellim/Halloumi  PDO’sunun, yalnızca Kıbrıs Hükûmeti’nin etkin kontrolü altındaki bölgelerden gelen üreticilere değil, aynı zamanda Kıbrıslı Türk üreticilere de açık olan ilk AB korumalı adı olduğuna dikkat çekildi.

2024 programından sağlanacak finansmanın, Kıbrıslı Türk üreticilerin “ürünlerini AB pazarına sunmak için bir ön koşul olan AB gıda güvenliği ve hayvan sağlığı standartlarına uymalarını” destekleyeceği de eklendi.

Komisyon ayrıca, süt ve tarımsal gıda sektörlerindeki ilgili paydaşlar için bir hibe planının, üreticilerin Yeşil Hat Ticaretinden faydalanmak ve PDO şartlarına uygun Hellim/Halloumi satmak için gerekli standartları karşılamalarına yardımcı olacağını belirtti.

AB Yeşil Anlaşması hedefleri doğrultusunda, program, iki toplum arasında bir anlaşmaya varılması şartıyla, iki toplumlu bir güneş enerjisi santrali inşa edilmesi için fon sağlıyor. Proje, enerji verimliliği ve yeşil elektrik üretimi alanlarında iki toplumlu iş birliğini artıracak.

Hibe ve teknik yardımın, küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ’ler) ve girişimcileri işlerini geliştirmeleri ve büyütmeleri için destekleyerek özel sektörün gelişimine yönlendirileceği de eklendi.

Eğitim alanında da eğitimcilere ve personele yaşam boyu öğrenme ve özel ihtiyaç eğitimi konularında becerilerini geliştirmeleri için bireysel destek ve laboratuvar ekipmanları sağlanarak teknik yardım sağlanacak.

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin, barış odaklı kolejler olan United World Colleges (UWC) kuruluşlarından birinde Uluslararası Bakalorya programına birlikte katılmaları için destekleneceği belirtildi.

Açıklamada, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplulukları arasında güven inşa etmek için programın, Kayıp Kişiler Komitesine ve Kıbrıs’ın kültürel mirasının restorasyonuna sürekli destek sağlamayı da içerdiği belirtildi. (KHA)

About the author