Chevron: Afrodit doğal gaz projesindeki değişiklikler Kıbrıs için faydalı

Chevron Cyprus Limited, 30 Ağustos’ta Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığına Afrodit doğal gaz projesi için gözden geçirilmek üzere güncellenmiş bir Geliştirme ve Üretim Planı sunduğunu doğruladı. Şirket, yaptığı açıklamada, yeni planın Kıbrıs Cumhuriyeti için faydalı olacağını ve bu nedenle sürekli destek beklediklerini belirtti.

Açıklamada, güncellenmiş planın 2019 yılında onaylanan plana göre hem Chevron Cyprus Limited hem de Kıbrıs Cumhuriyeti için faydalı olacak iyileştirmeler içerdiği vurgulandı. Yeni plan, 2019 Geliştirme ve Üretim Planı ile benzerlik göstermekle birlikte, mevcut doğal gaz kaynaklarındaki azalmayı dikkate alarak Kıbrıs Cumhuriyeti ve Afrodit ortaklarının yararına olacak şekilde optimize edildi.

Chevron’a göre plan, 2019 Geliştirme ve Üretim Planı’nda da belirtildiği gibi, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bir Yüzer Üretim Tesisi (FPU, Gaz İşleme Tesisi olarak da biliniyor) ve gaz ihracatı için bir boru hattı içeriyor.

Açıklamada, “Plan, bakanlığın önceki planın reddedilmesinin ardından dile getirdiği endişeleri ve özellikle Kıbrıs sularında bir Yüzer Üretim Tesisi (FPU) talebini karşılıyor ve aynı zamanda değerlendirmemizden elde edilen en son bulgularla da uyumlu” denildi.

Chevron, Ön Tasarım Çalışmasına (FEED) ve ardından Nihaî Yatırım Kararına (FID) geçmek için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak amacıyla ortaklarıyla birlikte çalışma konusunda istekli olduklarını ifade etti.

Şirket, Afrodit projesinin Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz bölgesi, Avrupa ve diğer uluslararası pazarların yararına hızla geliştirilmesinin önemli olduğuna ve bunun aynı zamanda uygun fiyatlı, güvenilir ve daha temiz enerji sağlama stratejileriyle de uyumlu olduğuna olan inancını dile getirdi.

Açıklamada, “İlgili tüm taraflar için olumlu bir sonuç elde etmek için, yeni güncellenmiş planın uyumlu hâle getirilmesi için çalışırken Kıbrıs Hükûmeti’nin sürekli desteğine ve tüm ilgili düzenlemeleri yapmamızı ve sonraki zaman çizelgelerinde uyum sağlamamızı sağlayacak iş birliğine ihtiyacımız var” ifadeleri yer aldı.

Şirket, Afrodit gibi karmaşık bir enerji projesinin gerçekleştirilmesi için tüm paydaşların ortak bir hedef ve yol haritası etrafında birleşmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

Chevron açıklamasını, “Doğu Akdeniz’deki varlığımız, sınır ötesi projelerdeki deneyimimiz ve operasyonel yeteneklerimiz göz önüne alındığında, bu proje için ideal ortak olduğumuza inanıyoruz” diyerek sonlandırdı. (KHA)

About the author