Cumhuriyet’te Hasta Hakları Kurumu kuruluyor

Sağlık Bakanı Michalis Damianos, çarşamba günü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sistemi’nin (GESY) işleyişini ve şeffaflığını güçlendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlığa denetleyici bir rol veren önemli bir yasa tasarısının Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını duyurdu.

Bakan, “Bu yasa tasarısının önerisiyle Sağlık Bakanlığı, Denetleme Komiserinin yetkilerini üstlenerek Sağlık Sigortası Örgütünün (OAY) düzgün işleyişini sağlamadaki rolünü güçlendiriyor. Bu, Bakanlığın şikâyetleri inceleyerek artık OAY’nin kararlarını, eylemlerini ve ihmalkarlıklarını denetleme ve bunların GESY’nin misyonu ve hedefleriyle uyumlu olmasını sağlama sorumluluğuna sahip olduğu anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Bakan Sağlık Bakanlığının, tüm vatandaşlar için kaliteli sağlık hizmetlerinin sürekli iyileştirilmesini ve sağlanmasını amaçlayarak GESY’nin etkin işleyişiyle ilgili konuları kendiliğinden inceleyebileceğini de belirtti.

Geçen hafta Hasta Hakları Savunucusu kurumunun kurulmasının onaylandığını hatırlatan Bakan, bunun Bakanlığın hasta haklarının güvence altına alınmasına ve kaliteli sağlık hizmetlerine olan bağlılığını gösterdiğini söyledi. “Bu hedefli eylemlerle Sağlık Bakanlığı, vatandaşların beklentilerine layık, güvenlik, kalite ve hizmetlere erişilebilirlik sağlayan bir sağlık sistemi için taahhüdünü teyit ediyor” dedi.

Eczacıların tatiller ve akşamları grev yapma niyetlerini açıklamasının ardından Bakanlığın eylemleriyle ilgili bir soruya Bakan, konunun eczacılık hizmetleri tarafından ele alınacağını ifade ederek “Bir çözüm bulunacak, halkın endişelenmesine gerek yok, hiçbir durumda ilaçsız kalmayacaklar” diye ekledi. (KHA)

About the author