İçişleri Bakanı: Kürt siyasi tutuklu Ayaz’ın Kıbrıs’a iadesi için Almanya ile görüşülüyor

Adalet Bakanı Marios Hartsiotis, Kenan Ayaz davasındaki kararın kesinleşmesiyle birlikte gerekli önlemlerin alınacağını açıkladı. Hartsiotis, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığının ilgili Alman otoriteyle sürekli iletişim hâlinde olduğunu ifade etti.

Hartsiotis, 2 Eylül’de Alman mahkemesinin Kenan Ayaz’a ceza verdiğine dair çıkan haberler üzerine, Adalet Bakanlığının ilgili makama teyit amacıyla bir e-posta gönderdiğini ve bu makamdan gelen yanıtta kararın henüz kesinleşmediğinin belirtildiğini ifade etti.

“Bütün önlemlerin alınabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekiyor; yani nihaî bir sonuç olmalı” diyen Hartsiotis, Larnaka’daki mahkemenin, Alman mahkemesi herhangi bir ceza vermek istediğinde, bu cezanın Kıbrıs’ta infaz edileceğine dair bir koşul koyduğunu hatırlattı.

Hartsiotis, Alman yetkililerin 2023 yılında gönderdikleri yazılı mesajda, Kenan Ayaz’ın cezasının Kıbrıs’ta çekileceğini onayladıklarını belirterek “Mahkememizin kararı ile Almanların bu yazılı onayı doğrultusunda, kesinleşme sürecini takip ederek Kenan’ın Kıbrıs’a transferi için gerekli tüm önlemleri alacağız” dedi.

Kesin kararın ne zaman alınacağına dair bir soruya ise Hartsiotis, bunun tamamen mahkemenin takdirine bağlı olduğunu ve bir temyiz başvurusu olup olmayacağını belirtti. “Kesin kararın ne zaman alınacağını bilemeyiz; durumu takip ediyoruz,” şeklinde konuşan Bakan, eğer temyiz başvurusu yapılmazsa, kesin kararın alınmış olacağını ve bu durumda gerekli adımları çok daha hızlı atabileceklerini vurguladı. (KHA)

About the author