Filistin: İsrail yerleşimlerinde dramatik artış

Alekos Mihailidis – İşgal altındaki Filistin topraklarında yerleşimlerin ve yerleşimcilerin dramatik bir şekilde artması, Orta Doğu sorununa çözüm bulunmasının önündeki en büyük engel olarak tanımlanıyor. Batı Şeria’daki Filistin yerleşimlerine, uluslararası hukuk ve özellikle Oslo Anlaşmaları ihlal edilerek sık sık yerleşimci baskınları düzenlenmektedir. Yerleşimcilerin sayısı 120.000’den 740.000’e yükselmiş, bu da Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Filistin topraklarının fiilen ilhak edilmesiyle sonuçlanmıştır.

Dahası, tarihi Filistin topraklarının sadece %12’sinde Filistinliler yaşamaktadır. 1993’ten bu yana tüm İsrail hükümetleri tarafından gerçekleştirilen yerleşimler ve tırmanan şiddet nedeniyle durum tahammül edilemez bir hal almıştır. İkinci intifada (2000-2004) sırasında başlayan ve halen devam eden Batı Şeria’daki devasa duvar inşaatı da buna katkıda bulunarak Filistinlilerin atalarının topraklarında yaşamalarını imkansız hale getirmektedir. Üstelik Gazze’de 40.000, Batı Şeria’da ise 7 Ekim 2023 itibariyle 650 ölü varken.


Filistin Devletinin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından sağlanan rakamlara göre, Batı Şeria’nın %45,5’i yerleşimcilerin ve İsrail işgal güçlerinin kontrolü altındayken (duvarın batısında %9, doğusunda %8 ve Ürdün Vadisinde %28,5), Oslo barış anlaşmalarında kabul edilen sınırlar farklı olsa da Filistinliler %54,5’te kalmaktadır. Nitekim 2024 yılının ilk yedi ayında İsrail hükümeti, 16.132’si işgal altındaki Doğu Kudüs’te olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında 26.500 yerleşim biriminin inşasını onayladı. Ve son on yılda yerleşimciler 200.000 kişi arttı.

İsrail’in amacı Kudüs’teki Filistinli nüfusunu azaltmak ve hem toprak hem de mülk üzerinde tam kontrol sağlamak için İsrailli nüfusunu artırmaktır. İsrail’in eylemleri, Filistinlilere ait Doğu Kudüs’ün yasadışı ilhakı, toprakların kamulaştırılması ve yerleşim bölgelerinin genişletilmesi, Kudüs çevresindeki askeri abluka ve duvar, kimlik kartlarına el konulması, Filistinlilerin inşaatlarının kısıtlanması ve Filistinlilere ait evlerin yıkılması yoluyla uluslararası hukuku ihlal etmektedir.

Filistin Devleti Büyükelçiliği’nin rakamlarında da belirtildiği üzere, İsrail Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 25.000 evin ruhsatını reddetmiş ve 1967’den bu yana 3.700 evi yıkmıştır. Aynı zamanda tarihi Doğu Kudüs’te 15.000 Filistinlinin kimlik kartına el koymuştur. Bu kapsamda, Kudüs’ün Eski Şehri ve çevresindeki Filistin mahallelerini soylulaştırmak amacıyla 87 ek yerleşim bölgesi ve Silvan Vadisi’nde 91 yerleşim bölgesi daha oluşturuldu.

İsrail’in taktikleri, tarihi bölgelerimizin gasp edilmesi, kolonileştirilmesi ve Türkleştirilmesi yoluyla Türkiye’nin işgal altındaki Kıbrıs’ta yaptıklarından farklı değildir.

(6 Eylül 2024 tarihinde Fileleftheros gazetesinde yayınlanmıştır)



About the author