Letymbiotis: “Taşınmaz Mal Komisyonu”na başvuran Kıbrıslı Rum sayısı sınırlı

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, çok az sayıda Kıbrıslı Rum’un işgal altındaki topraklardaki “Taşınmaz Mal Komisyonu”na başvurduğunu ve daha da az sayıda başvurunun incelenip onaylandığını söyledi.

Letymbiotis, cuma günü Cumhurbaşkanlığı Sarayında gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyon tarafından daha önce AİHM’de görüşülen bir mülk davası için tazminat ödendiğine dair açıklamalar hakkında sorulan bir soruya yanıt verdi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından takip edilen davaların kapatılması riskine ilişkin ise Letymbiotis, Dışişleri Bakanlığının Avrupa Konseyi ile düzenli ve tutarlı bir şekilde iletişim hâlinde olduğunu ve gerekli adımları attığını söyledi.

Letymbiotis, “Böyle bir risk olduğunu düşünmüyoruz. Elbette bu hem iletişim kurmak hem de çabalarımızı daha da yoğunlaştırmak istediğimiz sürekli bir çabadır; çünkü Avrupa Konseyi’nin kararları -ve son zamanlarda Varoşa kararlarında da gördüğümüz gibi- doğru mesajları gönderdiğini düşündüğümüz kararlardır” dedi.

Letymbiotis, söz konusu davaya ilişkin olarak, hükûmetin elindeki bilgilere ve bu “komisyonun” etkinliğine ilişkin kamuoyuna yansıyan verilere göre, “çok az sayıda” Kıbrıslı Rum’un bu “komisyona” başvurduğunu ve “onaylanan veya incelenen başvuruların sayısının ise daha da az” olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 17-19 Eylül tarihlerinde toplanacak ve diğer konuların yanı sıra AİHM’in Kıbrıslı Rumların işgal altındaki topraklardaki mülklerine ilişkin kararlarının Türkiye tarafından uygulanmasını ele alacak. (KHA)

About the author