Savaşın refakatsiz bıraktığı 5000 çocuğun 1974-79 arasındaki hikâyesi

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs sorununun çözümü için çıkmazı aşma ve barış görüşmelerini yeniden başlatma çabalarının sürdürülmesinin, en önemli önceliği olmaya devam ettiğini belirtti.

Christodoulides salı günü, Yunanistan’daki 1974-1979 Refakatsiz Çocuklar Derneği’nin düzenlediği etkinlikte bir konuşma yaptı. Etkinlikte Niovi Kerkidou’nun “Teşekkür ederim…” isimli kitabı tanıtıldı.

Cumhurbaşkanı, zorluklara ve karşı çıkmalara rağmen ısrarlı çabalar ve net siyasi iradelerinin müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacağı konusunda iyimser olduklarını ifade etti.

Görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili koşulları yaratmak için her fırsatı değerlendireceğine bir kez daha söz veren Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıslı Türkler için açıklanan önlemlerden, Kıbrıs  Cumhuriyeti’nin Brüksel’deki gayriresmî Dışişleri Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı’nın katılımına verdiği onaydan ve sürekli olarak hazırlanmalardan bahsetti; sözleri ve eylemleri arasında bir tutarlılık olduğuna dikkat çekti.

New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu oturum  aralarında Genel Sekreter ve Kıbrıs Türk Toplumu  lideriyle üçlü bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bir kez daha vurguladı; Yunanistan’ın Lefkoşa’nın en istikrarlı müttefiki olmaya devam ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides konuşmasında, Türk işgalinin açtığı yaraları; 6 ila 17 yaş arasındaki beş bin çocuğun eğitimsiz kalmasını anlattı.

Bu öğrencilerin tamamının Yunanistan’a sığındığını, 1974-1979 yılları arasında Yunan aileleri tarafından ağırlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Christodoulides, o yılları anlatan kitabın yazarını kutladı; Yunan ailelerine minnettarlığını ifade etti. (KHA)

About the author