1,2 milyar Euroluk Toparlanma ve Dayanıklılık Planı’nı hayata geçirilecek

Kıbrıs Maliye Bakanı Makis Keravnos, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunun 2025 yılı devlet bütçesini eylül ayının ortalarında görüşeceğini belirtti.

Keravnos, Bakanlığın tüm hazırlıklarını tamamladığını, tüm Bakanlıklar için harcama limitlerinin belirlendiğini ve gelecek hafta yaz tatilinden dönüşünde bütçe üzerindeki son rötuşların yapılacağını ifade etti.

Hükûmetin yatırım planına ilişkin konuşan Bakan, yetkililerin, Kıbrıslı şirketlerin hem birbirleriyle hem de yabancı şirketlerle iş birliğini teşvik ederek Kıbrıs ekonomik modelini güçlendirmeyi amaçlayan büyüme programını uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Keravnos, “Bu, üzerinde durduğumuz bir konu ve özellikle ihracata yönelik girişimler aracılığıyla cari dengemizi iyileştirebileceğine inanıyoruz” diyerek Kıbrıs’ın mevcut modelinin güçlendirilmesinin, turizm ve yeni yabancı şirketleri çekme gibi karşılaştırmalı üstünlüklerin olduğu alanlarda devam etmesi, bununla birlikte yeni sektörlerin de araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kısa vadeli plana ilişkin olarak Keravnos, amacın AB tarafından finanse edilen 1,2 milyar avroluk Toparlanma ve Dayanıklılık Planı’nı tam olarak hayata geçirmek olduğunu söyledi ve Bakanlığın 5. ve 6. dilim ödemelerinin yapılması için taleplerin sunulması için hazırlık yaptığını, yıl sonuna kadar önemli ödemelerin beklendiğini sözlerine ekledi.

Bakanlığa göre, AB’nin Kıbrıs’ın 2 ve 3. dilim ödeme taleplerinin ve temmuz ayı başında sunulan 4. dilim ödeme talebinin gerekli kontrollerini tamamlamasının ardından ödemeler 229 milyon avroya ulaşacak.

Keravnos ayrıca, Bakanlığın kamu hizmetlerinin yeniden yapılandırılması ve devlet maaş bordrosunun rasyonelleştirilmesi konusunda, hükûmetin bu konuda teknik yardım talebi üzerine Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sunulan rapor temelinde çalışmaya devam edeceğini söyledi. Maliye Bakanı, IMF’nin çalışmasının “daha genel” olduğunu belirterek, hükûmetin Avrupa Komisyonu’na da benzer bir talepte bulunduğunu ifade etti.

Bakan, “Ayrıntılara inmek istiyoruz. Maaş bordrosunun büyüme oranını kontrol altına almayı hedeflediğimiz için bu konu zaman alacak” dedi.

Kıbrıs İstatistik Servisinin (CyStat) bu yılın ikinci çeyreğinde %3,7’lik reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla GSYİH büyümesine ilişkin öncü tahminini değerlendiren Keravnos, Kıbrıs’ın büyüme oranının güçlenmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, “Değişken bir uluslararası ekonomik ortamda yükseliş trendini sürdürmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

CyStat’ın öncü tahmininin ardından Maliye Bakanlığı, 2024 yılı için %2,9’luk ilk büyüme oranı tahminini yukarı yönlü revize edeceğini açıkladı.

Bakanlığın 2025-2028 Stratejik Maliye Politikası Çerçevesi’nde yer alan makroekonomik senaryoya göre, Kıbrıs’ın 2024 yılı için büyüme oranının %3,1 olması bekleniyor. Faiz dışı bütçe fazlasının (borç servis giderleri hariç) 1,42 milyar avro veya GSYİH’nın %4,3’üne ulaşması tahmin edilirken, bütçe dengesinin 936 milyon avro veya GSYİH’nın %2,8’i oranında fazla vermesi öngörülüyor. (KHA)

About the author