Kıbrıs yükselen teknoloji ve inovasyon merkezi olarak öne çıkıyor

Kıbrıs Baş Bilim İnsanı Dimitris Skourides, 5 Eylül Perşembe günü Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen Invest Cyprus etkinliğinde, Kıbrıs’ı yükselen bir teknoloji ve inovasyon merkezi ve Avrupa’ya güvenilir bir yatırım kapısı olarak tanıttı.

Etkinliğe, Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Dr. Nikodemos Damianou, Hindistan’daki Kıbrıs Yüksek Komiseri Evagoras Vryonides, Invest Cyprus CEO’su Marios Tannousis, PWC yöneticisi Chrysilios Pelekanos, Eurobank yöneticisi Panayiotis Chrysostomou ve Hindistan’dan çok sayıda iş insanı ve potansiyel yatırımcı katıldı.

Skourides, Kıbrıs’ın araştırma, teknoloji ve inovasyon ekosistemini, ülkeye yatırım ve yetenek çekmek için sağlanan teşvikleri ve Kıbrıs’ı bir araştırma, inovasyon ve uluslararası iş merkezi hâline getirmek için devletin gösterdiği çabaları tanıttı. Kıbrıs’ın hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde önemli başarılara sahip, önemli bir araştırma potansiyeline sahip olduğunu ve ilgili göstergelerde de görüldüğü gibi yüksek düzeyde bilimsel mükemmellik sergilediğini vurguladı.

Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun ortak finansmanı ile Kıbrıs’ta geliştirilen Mükemmeliyet Merkezlerinin sahip olduğu önemli araştırma alt yapılarına, sundukları hizmetlere ve ekosistemin gelişiminde oynadıkları önemli role dikkat çekti. Hindistan gibi ülkelerden gelen yeni iş birlikleri ve yatırımlar yoluyla hizmetlerinin uluslararasılaştırılması için ortaya çıkan fırsatları da vurguladı.

Skourides, 30’dan fazla ilgili kişiyle görüştü ve Kıbrıs ile Hindistan’dan kuruluşlar arasında iş birliğinin faydaları, vergi teşvikleri, Araştırma ve İnovasyon Vakfı’nın (RİF) yararlanılabilecek finansman programları ve ülkemizden tek Avrupa pazarına erişim olanakları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Görüşmeleri sırasında Skourides, Kıbrıs’ta bulunan ve ülkenin Akıllı Uzmanlaşma Stratejisinde belirtilen ve 2024 Araştırma ve İnovasyon Stratejisinin öncelikleri olan Fintech, Reg-tech, Health-tech, Agrofood ve ICT alanlarında uzmanlaşmış yenilikçi şirketlerle somut iş birliği fırsatlarını dile getirdi.

RİF Genel Müdürü Theodoros Loukaides de Hindistan Dışişleri Bakanlığı ve Hindistan Sanayi Konfederasyonu (CII) tarafından 28 ülkeden temsilcinin katılımıyla düzenlenen ve Kıbrıs heyetine Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Bakan Yardımcısı’nın başkanlık ettiği tek günlük CII Hindistan-Akdeniz İş Dünyası Konferansı’na katılmak üzere Yeni Delhi’ye gitti.

Konferansa Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal ve Dışişleri Bakanı Dr. Subrahmanyam Jaishankar da katıldı. Loukaides, “Denizcilik İş Birliği ve Mavi Ekonomi: Kıyıları Birleştirmek ve Kıyı Potansiyelinden Yararlanmak” konulu bir panele katılarak, 2024 Ulusal Araştırma ve İnovasyon Stratejisi’nde de yer alan Denizcilik ve Mavi Büyüme alanında Kıbrıs araştırma ve inovasyon ekosisteminin olanaklarını sundu.

Ayrıca, denizciliğin dijitalleşmesi ve yeşil dönüşüm alanlarında uluslararası iş birliği fırsatlarına da değinen Loukaides hem RİF’in hem de Avrupa Komisyonu’nun finansman programları çerçevesinde Kıbrıslı araştırma kuruluşları ve şirketleri tarafından yürütülen başarılı araştırma ve inovasyon (Ar-Ge) projelerinden örnekler verdi.

RİF Genel Müdürü ayrıca, Hindistan’dan potansiyel yatırımcılar ve iş insanlarıyla bir yuvarlak masa toplantısına katılarak, Kıbrıs Ar-Ge ekosisteminin olanaklarını, özellikle de teknolojilere ve yapay zekâya odaklanarak ve Kıbrıs ile Hindistan’dan kuruluşlar arasındaki iş birliği fırsatlarını sundu.

Son olarak, Skourides’in 5 Eylül Perşembe günü Hindistan’dan Paris’e hareket ettiği ve 6 Eylül Cuma günü UNESCO ve Hindistan Baş Bilim Danışmanı Ofisi tarafından düzenlenen “2024 Baş Bilim Danışmanları Yuvarlak Masa Toplantısı – CSAR 2024″e katıldığı belirtildi. Toplantının teması “Açık bilimi teşvik etmek, bilgi asimetrisini kapatmak ve küresel olarak bilimsel danışmanlık kapasitesini oluşturmak” idi. (KHA)

About the author