Cumhurbaşkanı Hristodulidis: Çin’in Kıbrıs’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına desteği sarsılmazdır

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides, salı akşamı Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilanının 75’nci yıl dönümü dolayısıyla Çin’in Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Çin’in Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına olan bağlılığının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aracılığıyla verdiği açık ve değerli desteğin de gösterdiği gibi, sarsılmaz olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorunu konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs’ın ve halkının yeniden birleşmesinin ve aynı zamanda Kıbrıs’ın bölgede istikrar ve refah için bir güç olarak kalmasının, Cumhurbaşkanı olarak göreve geldiği ilk günden bu yana temel önceliği olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Bölünmüşlüğe son vermenin ve adayı yeniden birleştirmenin sadece Kıbrıs’ın güvenliği ve ilerlemesi için değil, aynı zamanda daha geniş bir bölge için de faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca, coğrafi uzaklıklarına rağmen Kıbrıs ve Çin’in istikrarlı ve zaman içinde test edilmiş ilişkilere sahip olduğunu söyleyerek, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs sorunundaki ilkeli duruşuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Çin’in Kıbrıs sorununa yönelik uzun süredir devam eden ilkeli duruşu ve desteği için samimi takdirlerini ifade ederek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin “Tek Çin” politikasının sadık bir destekçisi olmaya devam ettiğini söyledi ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyesi bir devlet olarak Avrupa Birliği – Çin ilişkilerinin geliştirilmesinin güçlü bir destekçisi olduğunun da altını çizdi. (KHA)

About the author